Ministerstvo podpořilo projekt zvaní na preventivní prohlídky také kampaní s Janem Čenským. Foto: MZ

Screening loni zjistil 600 nádorů s velkou šancí na vyléčení

Zhruba 600 zhoubných nádorů v časném stadiu, kdy je velká naděje na vyléčení, zjistil screening, na který zvaly od loňského ledna zdravotní pojišťovny. Zaměřily se na rakovinu tlustého střeva a konečníku, prsu a děložního čípku. Na tyto nejrozšířenější druhy rakoviny v Česku jen v roce 2013 zemřelo 5633 lidí. Projekt 30. června skončil, lidé budou i nadále dostávat adresné pozvánky od svých pojišťoven, sdělil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

 

„Skutečný dopad projektu se projeví v následujících měsících a letech. Už teď je zvyšující se zájem o preventivní vyšetření patrný. Pojišťovny budou dál zvát své klienty na screeningová vyšetření. Rád bych proto občany vyzval, aby této možnosti využili. Včasné odhalení karcinomu zásadně zvyšuje naději na vyléčení a přežití,“ uvedl.

Podle odhadu Institutu biostatiky a analýzy Masarykovy univerzity Brno uslyší letos přes 17.000 pacientů od svého lékaře diagnózu rakoviny tlustého střeva a konečníku, prsu nebo děložního čípku.

Zdravotní pojišťovny rozeslaly za rok a půl pozvánky téměř 3,4 milionu lidí z rizikových skupin, kteří dané vyšetření dosud neabsolvovali. Loni od ledna do června každá sedmá žena, která obdržela pozvánku, přišla na preventivní mamografické vyšetření, každá jedenáctá využila screeningového vyšetření rakoviny děložního čípku a každý sedmý pozvaný muž či žena navštívili screeningové vyšetření rakoviny kolorekta.

Před zahájením kampaně byl nejméně navštěvovaný screening rakoviny tlustého střeva a konečníku. Právě u něj stoupla návštěvnost nejvýrazněji. Oborová zdravotní pojišťovna zaznamenala loni oproti roku 2013 nárůst o 30,5 procenta, Vojenská zdravotní pojišťovna o 28,8 procenta a Všeobecná zdravotní pojišťovna o 26 procent.

Projekt podpořila celorepubliková informační kampaň, její součástí byla osvětová roadshow. Projela 25 měst, kde šířila informace o možnostech screeningu. Návštěvníci mohli své problémy konzultovat s přítomnými lékaři i odborníky z neziskových organizací. Ženy se na speciálním modelu učily nezbytné samovyšetření prsu.

-čtk-