Proti žloutence typu A se lze chránit očkováním. Vakcinace probíhá ve třech dávkách, jedna dávka stojí 1100 až 1700 korun v závislosti na typu vakcíny. Zdravotní pojišťovny často pojištěncům na očkování přispívají. Foto: Flickr

Žloutenky typu A v ČR přibývá, oproti loňsku zatím o více než třetinu

V Česku v posledních pěti letech přibývá případů žloutenky typu A. Letos se nepříznivý trend stupňuje. Zatímco loni do poloviny roku lékaři evidovali 233 nemocných, letos jich je už 346. Prázdninové měsíce jsou navíc tradičně obdobím, kdy se nakazí nejvíce lidí. Odborníci proto radí, aby rodiče nechali naočkovat děti například před odjezdem na tábor. Sami by měli udělat totéž před cestami do exotických zemí. Vakcína přitom chrání už dva týdny po aplikaci první dávky.

 

O prázdninách sílí riziko nakažení žloutenkou A hned z několika důvodů. Lidé se více věnují aktivitám v přírodě, kdy musí vystačit s omezenými hygienickými podmínkami. Často také cestují do zemí, ve kterých není hygieně věnována taková pozornost – nemusí jít hned o exotické lokality, vyšší riziko nákazy je podle odborníků i na některých místech v jižní a jihovýchodní Evropě. Děti pak tráví více času bez dohledu rodičů a mytí rukou před jídlem a podobné návyky jdou u nich nezřídka stranou.

Počet pacientů nakažených žloutenkou přitom stoupá už od roku 2011, kdy mělo hepatitidu A 265 lidí. Oproti tomu loni se nakazilo už celých 673 lidí. Letos přitom nepříznivý trend pokračuje. Druhá polovina roku pak bohužel podle statistik obvykle přinese ještě větší počet nakažených než pololetí první.

Na očkování přitom často pojišťovny přispívají. „Příspěvek může dosáhnout výše až 500 korun a vztahuje se na dospělé i na děti. Loni ho využilo 11 010 klientů a pojišťovna jim vyplatila 5,5 milionu korun. Letos je zájem o očkování a vyplacení příspěvku srovnatelný. Častěji ho čerpají rodiče pro své děti než dospělí sami pro sebe. Nejčastěji o něj žádají klienti v Praze, středních Čechách a v Královéhradeckém kraji. Letos tak příspěvek využilo 5 366 klientů,“ uvádí mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Žloutenka typu A se přenáší dotykem, kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Projeví se dva až sedm týdnů od nákazy. Jde o onemocnění jater, pacient má zažívací potíže, může mít také příznaky připomínající chřipku či nervové potíže. U dospělých se častěji než u dětí projeví nemoc žlutým zabarvením kůže a očního bělma.

-red-