Irská nemocnice v Ballinasloe válčí s ptactvem, které jí trusem znečišťuje okna i parapety. Hrozí tak, že pacienti z vrstev guana chytí infekci. Foto: koláž ZD

Inspekce vytkla irské nemocnici, že je znečištěna ptačím trusem

Když se řekne čistota v nemocnici, většina z nás si představí časté mytí rukou, uklízecí četu s dezinfekčními prostředky a vypulírovaný operační sál. Irská nemocnice Portiuncula však sklidila kritiku stran hygieny z úplně jiného důvodu. Podle The Irish Times je totiž natolik znečištěna od ptáků, že hrozí přenos infekcí na pacienty.

 

Nemocnici v irském městě Ballinasloe čeká velký úklid. Od kontrolního orgánu Health Information and Quality Authority (HIQA) dostala nařízeno, že se má zbavit škůdců. Při kontrole totiž inspektoři nalezli na oknech i parapetech silnou vrstvu guana. Dalším problémem pak byl nedostatek místa na onkologickém oddělení či chybějící izolace. Nemocnice také bojuje se stálým, i když nízkým výskytem spolu nesouvisejících případů rezistentní bakterie Clostridium difficile, což je komplikace, s níž se zařízení s nedostatečnými izolačními kapacitami vypořádává velmi obtížně.

Ačkoliv inspekce na problémy upozornila už loni v březnu, při další kontrole letos v dubnu se nemocnici stále nepodařilo některé požadavky naplnit. Během druhé kontroly tak inspektoři narazili v jednom z nemocničních křídel na otevřené okno a opět odhalili silné znečištění ptačím trusem na sklech i parapetech. Zařízení tak dostalo urgentně nařízeno, že má škůdce vyhubit.

Proč inspektory přítomnost ptačího guana na budově tak znepokojila? Nejde o to, že by měli tak náročné estetické požadavky, ale o to, že vrstvy trusu mohou být zdrojem nákaz pro pacienty. Nemocnice proto mají odpovědnost za hubení škůdců i vyčištění a desinfekci kontaminovaných prostor. To také inspektoři zdůraznili managementu nemocnice Portiuncula. Zařízení tentokrát neváhalo a zahájilo sanitaci znečištěných ploch. Nyní plánuje zavést řadu opatření, která ptactvu zabrání znovu budovu nemocnice kontaminovat. Patří mezi ně instalace ultrazvukových odpuzovačů ptactva, sítě a jasná světla.

HIQA provedla v poslední době kontrolu v dalších čtyřech irských nemocnicích, v žádné ale nenarazila na problém s ptačím trusem. Na ortopedické klinice Cappagh National Orthopaedic Hospital ve Finglasu našli inspektoři pochybení, co se týče hygieny a mytí rukou u zaměstnanců, v St Colmcille’s Hospital v Loughlinstownu pak narazili na problém s výskytem rezistentních bakterií. Ve všeobecné nemocnici v Naas a v Royal Victoria Eye and Ear Hospital v Dublinu nebyla nalezena žádná závažnější pochybení.

-mk-