Očkování proti chřipce mohou provádět lékárníci v sedmi zemích světa, včetně tří evropských států Portugalska, Irska a Velké Británie. Foto: Wikipedie

Lékárníci: Očkování proti chřipce v lékárnách zvýší proočkovanost

Na očkování proti chřipce by lidé mohli chodit do lékárny, kde by také podstupovali různá screeningová vyšetření, dozvěděli se o prevenci nemocí, možnostech samoléčby a správném užívání léků. Uvádí to tzv. Bílá kniha, v níž Evropské lékárnické fórum (tvoří ho lékárníci pracující pro společnost Alliance Unichem) definovalo novou roli lékáren v oblasti veřejného zdraví. Text přijatý na semináři v Bruselu poskytl ČTK Jiří Hromada, který Česko na jednání zastupoval.

 

Očkování proti chřipce mohou provádět lékárníci v sedmi zemích světa, včetně tří evropských států Portugalska, Irska a Velké Británie. Jsou v tom podle Bílé knihy trvale úspěšné, proočkovanost v těchto zemích stoupla.

Evropské lékárnické fórum vyzvalo národní vlády a zdravotní pojišťovny, aby očkování v lékárnách také umožnily. Výzva směřuje zejména k Francii, Španělsku, Itálii, Německu, Česku, Nizozemsku, Turecku a Švýcarsku.

„Bylo prokázáno, že vakcinace proti chřipce je přínosná pro pacienty i systémy zdravotní péče. Snižuje počet hospitalizací a úmrtí, i výdaje na nemocniční péči. Očkování proti chřipce prováděné v lékárnách rozšiřuje možnost volby, a tedy i míru pohodlí pro pacienty. Umožňuje jim, aby se nechali očkovat v době a na místě, které jim vyhovuje,“ uvádí Bílá kniha.

Služba je podle Evropského lékárnického fóra velmi vyhledávaná. Ve studiích provedených ve Velké Británii a Irsku uvedlo 6,2 až 23 procent lidí očkovaných v lékárně, že pokud by tato služba nebyla v lékárnách dostupná, očkovat by se nenechali.

Z důkazů shromážděných v USA a Portugalsku pak vyplývá, že míra proočkovanosti stoupá, pokud je umožněno očkovat v lékárnách. V Portugalsku, kde se v lékárnách očkovalo poprvé v chřipkové sezóně 2008/2009, vzrostla mezi lety 2008/2009 a 2009/2010 proočkovanost pacientů starších 65 let o 6,5 procenta.

Zkušenosti rovněž ukazují, že při očkování v lékárnách neklesá počet lidí, kteří se nechají očkovat v ambulancích či očkovacích centrech. Očkování v lékárnách tak zvyšuje celkové procento lidí, kteří se nechají očkovat proti chřipce, shrnuje Bílá kniha.

-čtk-