V novém pavilonu frýdecko-místecké nemocnice budou obory urologie, ortopedie, chirurgie a traumatologie s celkem zhruba 120 lůžky. Součástí je také multioborová chirurgická jednotka intenzívní péče s 11 lůžky a centrální operační sály. Zcela nový je také centrální a urgentní příjem. Foto: Nemocnice Frýdek-Místek

Nemocnice ve Frýdku-Místku otevřela Pavilon chirurgických oborů

Nemocnice ve Frýdku-Místku včera otevřela Pavilon chirurgických oborů. Jeho vybudování stálo téměř 460 milionů korun, 85 procent zaplatily evropské dotace a zbytek Moravskoslezský kraj. Dnes si pavilon mohou prohlédnout lidé při dni otevřených dveří, ve středu se do něj začnou stěhovat první pacienti. Novinářům to řekl ředitel nemocnice Tomáš Stejskal. Pavilon stojí v místě původního, který museli zdravotníci kvůli špatnému stavu opustit před osmi lety a pak byl zbourán.

 

Nová budova má pět podlaží, technické zázemí a heliport. „Přestěhují se sem obory urologie, ortopedie, chirurgie, traumatologie, to je asi 120 lůžek. Pak tady máme velkou multioborovou chirurgickou jednotku intenzívní péče s 11 lůžky, centrální operační sály,“ řekl Stejskal.

Zcela nový je také centrální a urgentní příjem. Nový pavilon bude logistickým centrem nemocnice i hlavním vstupem s novou recepcí. „Zatím v novém pavilonu, ale v krátké době i v původní části nemocnice, bude vyvolávací systém, čili pacienti si vyberou lísteček a půjdou potom tam, kam je recepční pošle,“ řekl ředitel.

Oddělení se do nového pavilonu sestěhují do dvou týdnů. V následujících třech letech podle Stejskala čeká přestavba ostatní oddělení nemocnice. Rekonstrukce se bude dělat za provozu postupně po jednotlivých odděleních. „Počítám, že za pomoci kraje během tří let bude nemocnice na podobné úrovni, jako je tento nový pavilon,“ řekl ředitel.

V novém pavilonu jsou všechny pokoje takové, jaké by dosud byly v nemocnici hodnoceny jako nadstandardní. Mají tři nebo dvě lůžka, což je méně než ve staré části, jsou prostornější a každý má své sociální zázemí.

Nový pavilon nemocnice otevřela přesně 80 let poté, co se na stejném místě otevíral původní pavilon. Zdravotníci ho museli po rozhodnutí statika před osmi lety opustit do týdne. Původně se předpokládalo, že se budova opraví, byla ale v tak havarijním stavu, že musela být zbourána. Před pěti lety rozhodla krajská rada o výstavbě nového pavilonu.

„Stavba chirurgického pavilonu téměř za půl miliardy je největší a ojedinělou investicí kraje do zdravotnictví,“ řekl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Stavba přišla na 300 milionů korun, zbytek stálo vybavení zdravotnickou a IT technikou.

Nemocnice ve Frýdku-Místku přijme ročně více než 19.000 pacientů a uskuteční se v ní přes 9000 operací. Ve spádové oblasti pro nemocnici žije zhruba 213.000 lidí.

-čtk-