Veverky a blechy jsou zřejmě šiřiteli moru po Yosemitském národním parku. Foto: geograph.org.uk/ Peter Trimming

Yosemitský park v USA je zčásti uzavřen. Kvůli moru

Americké úřady zavřely část Yosemitského národního parku, dva turisté se tam totiž zřejmě nakazili morem. Zdravotníci jsou přesvědčeni, že bakteriální onemocnění, které je léčitelné antibiotiky, přenášejí veverky a blechy. Odborníci nyní oblast ošetřují insekticidy, tedy přípravky proti hmyzu. Informovala o tom včera stanice BBC.

 

Jako první onemocnělo jedno dítě z Kalifornie, které se ale mezitím již plně zotavilo. Druhý případ se týká muže z Georgie, který oblast navštívil počátkem srpna.

K příznakům moru patří vysoká horečka, zimnice, žaludeční nevolnost, slabost či zduřelé lymfatické uzliny. Pokud se nemoc neléčí, může skončit smrtí.

Onemocnění má tři formy. U takzvaného dýmějového moru je na člověka nákaza přenesena blechami, které se infikovaly od nakaženého hlodavce. Nemoc se projeví zánětem lymfatické soustavy. U septické formy se bakterie dostane do krve. Plicní forma se přenáší kapénkami z člověka na člověka.

Nakažené dítě podle zdravotnických úřadů vykazovalo známky všech tří typů, o podobě nemoci muže nebyly zveřejněny žádné podrobnosti.

Od roku 1970 Kalifornie zaznamenala 40 případů nákazy morem, devět lidí pak této nemoci podlehlo. Běžně se mor vyskytuje u zvířat, případy u lidí jsou spíše výjimečné. Letos mor zabíjel v Coloradu, kde v červnu zemřel šestnáctiletý chlapec. Další dva nakažení se zotavili, uvedl týdeník Time.

-čtk-