FN Plzeň má v areálech ve čtvrtích Bory a Lochotín 1689 lůžek na 20 klinikách, 22 odděleních a šesti ústavech. Roční obrat nemocnice byl loni 5,472 miliardy korun. Ročně nemocnice hospitalizuje přes 73.000 pacientů, má 3200 porodů a téměř milion ambulantních vyšetření. Foto: fnplzen.cz

FN Plzeň postaví do pěti let pavilon chirurgie za 1,5 miliardy korun

Moderní pavilon chirurgických oborů za 1,5 miliardy korun chce v roce 2020 otevřít v lochotínském areálu Fakultní nemocnice Plzeň. Po novém chirurgickém pavilonu touží plzeňští lékaři už řadu let, nyní se nemocnice dostala do strategického plánu investic, který v srpnu schválila vláda. Pokud se podaří uskutečnit vše podle představ vedení nemocnice, stavba pavilonu by měla začít v roce 2017, řekl dnes ČTK ředitel nemocnice Václav Šimánek.
FN Plzeň je jednou ze sedmi nemocnic, kde vláda podpoří miliardové investice. V Plzni by měl státní příspěvek pokrýt 70 procent nákladů, zbytek bude muset zaplatit nemocnice. „My jsme nečekali na rozhodnutí vlády, takže už máme připravenou a obory odsouhlasenou studii. Víme, jaké bude jejich rozvrstvení po patrech, kde bude urgentní příjem, diagnostická zařízení a podobně,“ řekl Šimánek. Hotová studie, z níž bude vycházet projekt, podle něj o devět měsíců urychlí přípravu prací.

V novém pavilonu, kde bude 400 lůžek, budou soustředěny nosné chirurgické obory, jako je chirurgie, ortopedie, neurochirurgie, klinika zobrazovacích metod, z borského areálu se přistěhuje urologie. Součástí bude také urgentní příjem a centrální příjem pacientů a klinika anestezie a intenzivní péče. „Na emergency, a na to jsme velmi pyšní, bude i crash room,“ řekl ředitel. Tento plně vybavený operační sál přímo v prostoru urgentního příjmu umožní poskytnout pacientům v ohrožení života okamžitou a neodkladnou pomoc. V pavilonu bude šest operačních sálů, z toho jeden hybridní s magnetickou rezonancí. Využijí jej zejména neurochirurgové, kteří potřebují i během operace na rezonanci zjistit aktuální situaci, popsal Šimánek. Pavilon bude také mít sál pro radiointervenční zákroky především pro cévní chirurgy.

Moderní centrální příjem bude mít dost prostoru, nebude se míchat příjem běžných pacientů a pacientů, které přiveze sanitka nebo vrtulník ve vážném stavu. Také vjezd do pavilonu bude oddělený, nepovede přes hlavní bránu. Zvlášť do něj budou vjíždět na urgentní příjem sanitky s akutními případy a zvlášť bude vstup pro pacienty. Na příjmu bude hned zaměstnanec třídit příchozí pacienty. Na střeše nové chirurgie bude také heliport.

Do budov uvolněných po přestěhování klinik do chirurgického pavilonu, by se pak z borského areálu měla přestěhovat například kožní klinika či ORL. „Do budoucna by bylo vhodné, aby na Lochotíně byla i infekční klinika a plicní klinika,“ řekl ředitel.

FN Plzeň má v areálech ve čtvrtích Bory a Lochotín 1689 lůžek na 20 klinikách, 22 odděleních a šesti ústavech. Roční obrat nemocnice byl loni 5,472 miliardy korun. Ročně nemocnice hospitalizuje přes 73.000 pacientů, má 3200 porodů a téměř milion ambulantních vyšetření.

-čtk-