Ročně je v Česku provedeno u diabetiků 11.000 amputací. Nová léčba by prý mohla nohu zachránit zhruba pěti stovkám z nich. Foto: FN Ostrava

Léčba diabetické nohy kmenovými buňkami se do úhrad nedostane

Léčba takzvané diabetické nohy kmenovými buňkami nadále nebude standardně hrazena ze zdravotního pojištění. Vyplynulo to z odpovědi ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na otázku Ludvíka Hovorky (KDU-ČSL) při včerejších sněmovních interpelacích. Nejdřív jsou podle ministra nutné jasné výsledky klinických studií.

 

„Musím říci, že i když společná odborná společnost doporučovala, aby toto hrazeno bylo, tak ministerstvo zůstává konzervativní. Do doby, než budou jasné výsledky klinických studií, tak určitě tento výkon nezařadí k tomu, aby byl hrazen ze zdravotního pojištění,“ řekl Němeček.

Pojišťovny podle dřívějších informací z ministerstva zdravotnictví mohou podle platného zákona uhradit novou léčbu už teď, tedy i bez zařazení do seznamu výkonů, pokud se prokáže, že je to pro nemocného jediná možnost.

Ročně je v Česku provedeno u diabetiků 11.000 amputací. Nová léčba by prý mohla nohu zachránit zhruba pěti stovkám z nich. Léčba kmenovými buňkami by stála pojišťovny podle dřívějších informací pro jednoho pacienta 100.000 korun, náklad na pacienta s amputací je kolem 400.000 korun.

-čtk-