K lidem, kteří zemřou mimo zdravotnické zařízení, by měl vyjet a ohledat je jejich praktický lékař. V praxi se tak ale děje zřídka. Foto: Flickr

Ohledávání mrtvých by se měli ujmout praktičtí lékaři, shodli se poslanci

Místo aby v terénu zachraňovali životy, musí často vyjíždět ohledávat zemřelé. Problém s tím, že lékaři záchranek často suplují praktiky v jejich práci, do níž spadá i ohledání zemřelých, řešil včera podvýbor pro oblast zdravotní péče, vzdělávání a prevenci. Ministerstvo zdravotnictví přitom uvedlo, že se chystá upravit legislativu tak, aby se situace zlepšila.

 

„Jsou kraje, kde je ohledávání zemřelých dohodnuto se zdravotnickou záchrannou službou. Pak je u zemřelého vázán lékař záchranné služby, který přeruší poskytování přednemocniční neodkladné péče. Je tedy třeba, aby to skutečně dělali ti, kdo mají. Dříve se říkalo, že se praktičtí lékaři mají o své ovečky starat 24 hodin denně, dnes to ale za ně dělá někdo jiný,“ uvádí poslanec Stanislav Mackovík (KSČM). O problému, na který si stěžují i záchranné služby, jsme psali také zde.

V Praze se ročně musí vyjet ke zhruba 2400 ohledáním zemřelých mimo zdravotnická zařízení, v Pardubickém kraji k 1500, na Vysočině k sedmi stovkám zemřelých. Jde tak o tisíce výjezdů, na nichž praktici nejsou ochotni participovat. Zákon přitom stanovuje, že ohledávat má praktik, v jehož péči zemřelý byl, druhou variantou pak je lékařská služba první pomoci.

„Tisíce těchto výjezdů nikdo neplatí, hodilo se to ne krk krajům, které se o to mají postarat. Část krajů to vyřešila tak, že aby nelikvidovala kapacity lékařské služby, udělala takzvaná koronerská místa. Jde o obchodní společnosti zaměstnávající lékaře, kteří by mohli na smlouvu zemřelé v regionu ohledat. Na to ale kraj musí mít peníze,“ konstatuje poslanec Pavel Antonín (ČSSD). Ani jedna ze stran, které by dle poslanců v procesu měly být zapojeny a nejsou, tedy praktičtí lékaři a zdravotní pojišťovny, na zasedání podvýboru nedorazila.

Náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal (ANO) ovšem slibuje, že zákon 372/2011, který oblast ošetřuje, bude otevřen. „Připravuje se velká novela a v tuto chvíli považujeme za nešťastné, že je v zákoně řečeno, že ohledávat musí lékař se specializovanou způsobností. Minimálně toto z toho chceme vyjmout a případné podněty můžeme zapracovat. Jinak se nechci pouštět na tenký led, ale do budoucna by se možná mělo jít směrem od kapitačních plateb k platbám za výkon,“ říká profesor Vymazal.

Podle náměstka pak dojde na tomto poli k dílčím změnám ještě před novelizací zákona o zdravotních službách – ÚZIS totiž vytvořil nový list o prohlídce mrtvého. Ten je součástí vyhlášky, která je nyní na legislativní radě vlády. „Zmizí takové absurdity, jako že u náhlých úmrtí se vyplňuje nejvyšší dosažené vzdělání. Budeme se snažit, aby to bylo jednodušší a aby byl list dostupný jak v listinné, tak v elektronické podobě,“ doplňuje Vymazal.

Poslanci nato přijali usnesení žádající zdravotnický výbor, aby se s ministerstvem zdravotnictví podílel na úpravě ohledávání mrtvých a eventuálních úhrad ze strany pojišťoven.

-mk-