I když kouří marihuanu jenom žena a muž nikoliv, mohou se při pohlavním styku obsahové látky jako je THC přenést z ženského organismu na spermie a snížit tak mužovu plodnost. Foto: YouTube

Pravidelní kuřáci marihuany mají nižší počet spermií, jejich plodnost je ohrožena

Kouření marihuany, častější než jedenkrát týdně, může snížit počet spermií o třetinu. Pokud je kombinováno s užíváním dalších drog jako je kokain a extáze, může být snížení až poloviční.  Uvádí to nová studie, zveřejněná v American Journal of Epidemiology. Neznamená to, že by pánové, kteří marihuanu kouří, nemohli přivést ženu do jiného stavu. Někteří muži jsou ale plodnější, jiní se pohybují na hraně – a právě ti riskují, že díky marihuaně dítě nezplodí.

 

Tina Koldová Jensenová, hlavní autorka studie z Kodaňské univerzity,  spolu s kolegy analyzovala více než 1200 dánských mužů ve věku 18 až 28 let, kteří byli zařazeni do studie, provedené mezi lety 2008 až 2012. Podmínkou zařazení bylo absolvování lékařské prohlídky, která ověřila, že jsou zdraví. Potom byli dotazováni, zda užívali marihuanu, nebo jiné drogy jako je amfetamin, extáze, či kokain v posledních třech měsících a když ano, tak jak často. Muži pak poskytli vzorek svého semene, aby se ověřil počet spermií, byla jim odebrána krev a podstoupili hodnocení fyzického stavu.

Zhruba 45 procent účastníků studie udalo, že kouřili marihuanu během posledních tří měsíců.  Deset procent současně marihuanu a další drogy. Ti, kteří pravidelně kouřili marihuanu, měli počet spermií o 29 procent nižší, než ti, kteří udávali občasné užívání nebo nekouřili vůbec. U mužů, kteří užívali spolu s marihuanou i další drogy, byl počet spermií snížen dokonce o 55 procent.

Dánští vědci spekulují co je příčinou vlivu kouření marihuany na nižší hladinou spermií, například by to podle nich mohla být interakce THC s určitými receptory ve varlatech. Sami ale také upozorňují na jiná prozaičtější vysvětlení.  „Nemůžeme vyloučit možnost, že muži, kteří užívají marihuanu, mají obecně nezdravý životní styl a chování, což může také narušit kvalitu jejich semene a hladiny hormonů,“ píší v své studii vědci.

U kuřáků marihuany byly ve studii také zjištěny vyšší hladiny testosteronu  ve stejném rozmezí jako u kuřáků klasických cigaret. Již ve studii, zveřejněné v roce 2010 v časopise Human Reproduction se zjistilo, že také klasické cigarety poškozují spermie a snižuje se tak pravděpodobnost, že oplodní vajíčko a i pravděpodobnost přežití embrya. Je to údajně způsobeno tím, že spermie ztratí schopnost bránit se působení volných radikálů v semenné tekutině.

Účinek marihuany na plodnost vědci zkoumají zejména proto, že je tak populární mezi mladými muži. Již studie University of Buffalo z roku 2003 zjistila, že kouření marihuany může snížit plodnost, dokonce i tehdy, když je kuřákem žena. Jestliže žena kouří marihuanu, nikotin či jinou drogu, dostanou se tyto látky do vaginálního sekretu. Například tetrahydrokanabinol (THC) – psychoaktivní účinná látka z marihuany. – byl nalezen v pochvě, vejcovodu a děloze. Dokonce, i když muž nekouřil, ale žena ano, poté co jeho spermie vnikly do jejího těla, „potkaly“ se tam s THC, které je narušilo

-cik-