Vyšetření sluchu u předškolních dětí je jedním z pilotních projektů, které včera odklepla správní rada VZP. Foto: Flickr

Správní rada VZP schválila pilotní projekty za více než 11 milionů korun

Poradenství lékárníků, monitorování antibiotické léčby nebo projekty zaměřené na pacienty s roztroušenou sklerózou. To jsou některé z pilotů, které včera odsouhlasila správní rada VZP. Projekty za více než 11 milionů korun by měly začít startovat v letošním nebo příštím roce a měly by jak napomoci pacientům, tak zefektivnit systém zdravotní péče.

 

„V tomto roce se VZP rozhodla pro nový systém hodnocení projektů, kdy byla založena mezioborová komise. Byla přesně stanovena pravidla, kdo může požádat o pilotní projekt – jsou to neziskové organizace, Česká lékařská komora, Česká stomatologická komora či poskytovatelé zdravotní péče. Byly dány i okruhy, v nichž se mohli žadatelé ucházet o podporu. Prioritu hrála prevence u dětské i dospělé populace nebo nové způsoby zdravotní péče. Ke komisi se dostalo 42 projektů a jejich cena se odhadovala zhruba na 47 milionů korun. Nakonec bylo vybráno 15 projektů za více než 11 milionů korun. Mezi schválenými programy jsou některé zaměřené na pediatrii, například předškolní vyšetřování sluchu či projekt zaměřený na autismus, dále účinnost antibiotické léčby nebo dva projekty týkající se roztroušené sklerózy. Byla přitom snaha najít projekty, které budou nejen efektivně pomáhat pacientům, ale také zdravotnictví jako celku,“ vysvětluje člen správní rady a šéf sněmovního zdravotnického výboru Rostislav Vyzula s tím, že projekty by se měly rozběhnout tento nebo příští rok. Po jejich dokončení se bude podávat závěrečná zpráva, vyhodnotí se a podle úspěšnosti budou výsledky eventuálním podkladovým materiálem pro bodové hodnocení v sazebníku na ministerstvu zdravotnictví.

Na včerejším zasedání se správní rada zabývala pouze projekty s limitem rozpočtu do 950 tisíc korun. „Návrhy doporučených pilotních projektů s limitem rozpočtu nad 950 tisíc korun správní rada neprojednávala a ještě se k ním vrátí na některém z příštích jednání,“ doplňuje mluvčí VZP Oldřich Tichý s tím, že projekty s vyšším rozpočtem jsou celkem tři, přičemž jeden z nich v hodnotě dvou milionů korun je léčba diabetické nohy kmenovými buňkami. Doposud mezioborová komise vybrala v návaznosti na počet přidělených bodů dle hlasování následující piloty za celkem 11 126 860 korun:

1) Pilotní projekt: „Vyšetření sluchu u předškolních dětí“

Hodnocení Komise: na základě kladného hodnocení doporučeno k realizaci.

2) Pilotní projekt: „Standardizace nasazení inerciálních senzorů pro sekundární prevenci u pacientů po poškození mozku“

Hodnocení Komise: požadavek sloučení projektu s projektem „Model diferencované úhrady moderních metod včasné rehabilitace u pacientů po cerebrovaskulární příhodě pod jeden návrh do výše 950 tis. Kč včetně DPH; předložit vyjádření, zda a s jakým výsledkem bylo požádáno IGA MZ o účelovou podporu na řešení projektu, příp. stanovisko SÚKL.

3) Pilotní projekt „Model diferencované úhrady moderních metod včasné rehabilitace u pacientů po cerebrovaskulární příhodě“

Hodnocení Komise: viz bod 2.

4) Pilotní projekt „24/7/365 – návaznost primární lékařské péče prostřednictvím lékaře na telefonu“

Hodnocení Komise: na základě kladného hodnocení doporučeno k realizaci.

5) Pilotní projekt „Hodnocení vlivu externího hodnocení kvality aneb vyplatí se to?“

Hodnocení Komise: na základě kladného hodnocení doporučeno k realizaci.

6) Pilotní projekt „Těhotenská obuv“

Hodnocení Komise: na základě kladného hodnocení doporučeno k realizaci.

7) Pilotní projekt „CT virtuální kolonoskopie“

Hodnocení Komise: na základě kladného hodnocení doporučeno k realizaci.

8) Pilotní projekt „On-line cvičení pro pacienty s roztroušenou sklerózou mozkomíšní (RS)“

Hodnocení Komise: požadavek sloučení projektu s projektem „Investice do života“ pod jeden návrh do výše 950 tis. Kč včetně DPH.

9) Pilotní projekt „Investice do života“

Hodnocení Komise: požadavek sloučení projektu s projektem „On-line cvičení pro pacienty s roztroušenou sklerózou mozkomíšní (RS)“ pod jeden návrh do výše 950 tis. Kč včetně DPH.

10) Pilotní projekt „Komplexní rehabilitace poruch komunikace dětského věku“

Hodnocení Komise: na základě kladného hodnocení doporučeno k realizaci.

11) Pilotní projekt „Ucelený edukační program pro nově diagnostikované pacienty s roztroušenou sklerózou mozkomíšní s důrazem na zdravý životní styl a zmírnění symptomů onemocnění“

Hodnocení Komise: na základě kladného hodnocení doporučeno k realizaci.

12) Pilotní projekt „Vliv intenzivní rehabilitace na vývoj dítěte s autismem za současného sledování diagnostických domén a s přesahem do pediatrické praxe“

Hodnocení Komise: Komise ukládá prověřit vazby mezi žadatelem o finanční podporu a Fakultní nemocnicí Motol.

13) Pilotní projekt „Zvyšování bezpečnosti a účinnosti antibiotické léčby terapeutickým monitoringem léčiv“

Hodnocení Komise: doporučeno k realizaci, požadavek na vyjádření řešitele, zda a s jakým výsledkem bylo požádáno IGA MZ o účelovou podporu na řešení projektu, příp. stanovisko SÚKL.

14) Pilotní projekt „IBD asistent“

Hodnocení Komise: doporučeno k realizaci, požadavek na vyjádření řešitele, zda a s jakým výsledkem bylo požádáno IGA MZ o účelovou podporu na řešení projektu, příp. stanovisko SÚKL.

15) Pilotní projekt „Využití progresivního dlahování v léčbě spastické parézy u pacientů po získaném poškození mozku“

Hodnocení Komise: na základě kladného hodnocení doporučeno k realizaci.

16) Pilotní projekt „Lékárník – odborný poradce“

Hodnocení Komise: na základě kladného hodnocení doporučeno k realizaci

Komise pro smluvní vztahy měla přes dvě stovky žádostí o přezkum

Správní rada také včera představila první výsledky jednotných smluvních předpisů, které má pojišťovna už téměř půl roku. „Tyto předpisy existují od 1. dubna a nyní došlo k prvnímu vyhodnocení. Byly ustaveny dvě komise – jedna pro smluvní vztahy a druhá rozkladová, což jsou odvolací orgány. Došlo k institutu transparence, kdy jsou žádosti o přezkum uveřejňovány na internetu. Zatím proběhlo dvojí jednání a bylo projednáno 231 žádostí, z toho bylo 134 žádostí o novou smlouvu a 97 o rozšíření či změnu smlouvy. Doporučeno bylo 91 žádostí, nedoporučeno 131 a odloženo 9. Následně došlo k dovolání na další úroveň, kde definitivní závěr udělá rozkladová komise. Tam bylo 14 žádostí o přezkum, třem bylo vyhověno, devíti nebylo a dvě byly zatím odloženy. Předpokládám, že vyhodnocení na začátku roku 2016 ukáže další směrování, ale myslím si, že tento institut byl naprosto správný a je třeba ho rozvíjet,“ říká předseda správní rady Jiří Běhounek.

Tradičně pak včera pojišťovna prezentovala také průběžné ekonomické výsledky. „V srpnu VZP přesunula dalších 200 milionů do rezervního fondu, od května do současnosti tam tak dala 500 milionů. Zůstatek na běžném účtu ke konci srpna byl 3,9 miliardy korun. Hospodaření pojišťovny a základního fondu zdravotního pojištění bylo ke konci srpna v kladném výsledku 1,9 miliardy, přičemž zdravotně pojistný plán počítal s částkou 0,9 miliardy korun. Jsme tedy v lepší kondici, než se původně počítalo. Je to díky tomu, že stále trvá trend, kdy se příjmy ze zdravotního pojištění pohybují na 101 procentech, zatímco výdaje se daří držet na 100 procentech. Z toho lze předběžně udělat dva závěry: je velmi vysoký předpoklad, že bude splněn zdravotně pojistný plán pro rok 2015 a že ani ke konci roku by VZP neměla mít problém s cashflow, i když přelom roku býval v minulosti někdy komplikovaný,“ popisuje člen správní rady Jiří Skalický.

Zatím se pojišťovna neděsí ani toho, co pro ní chystá na příští rok ministerstvo v podobě úhradové vyhlášky. „V současném znění by vyhláška byla pro pojišťovnu byla příznivá, ale protože je zatím v připomínkovém řízení, zřejmě ještě dozná nějakých změn,“ podotýká Jiří Běhounek. „V připomínkovém řízení uplatníme řadu drobných připomínek, které jsou víceméně technického charakteru,“ doplňuje ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Michaela Koubová

Zaujal vás náš článek? Budeme rádi, když dáte svůj hlas Zdravotnickému deníku v anketě

Křišťálová lupa zde.   kl-hlasovani-button-88x31-1