Skupina 16 senátorů zastupovaná Jitkou Seitlovou (za SZ) navrhla v srpnu Ústavnímu soudu (ÚS) zrušení části letošní úhradové vyhlášky ve zdravotnictví. Důvodem jsou složité koeficienty, jež rozdílně upravují úhrady v jednotlivých krajích. Foto: Youtube.com

Ústavní soud odmítl návrh senátorů proti úhradové vyhlášce, dřív dostal jiný

Ústavní soud (ÚS) odmítl nedávno podaný návrh skupiny senátorů na zrušení části úhradové vyhlášky ve zdravotnictví. Hodnotil jej jako nepřípustný, protože už v únoru dostal ze Senátu návrh na zrušení celé sporné vyhlášky. Argumenty skupiny senátorů kolem Jitky Seitlové (za SZ) se ale soud přesto bude zabývat. V řízení o dříve podaném návrhu totiž získají postavení vedlejších účastníků. ČTK o rozhodnutí informovala mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

 

Skupina 17 senátorů v únoru podala návrh na zrušení celé úhradové vyhlášky, případně alespoň části její přílohy, která upravuje úhradu formou případového paušálu. Návrh řeší soudce zpravodaj Radovan Suchánek, rozhodnutí dosud nepadlo.

Pod druhý, v srpnu podaný návrh se podepsalo 16 senátorů z různých klubů. Vystupovala za ně Seitlová. Kritizují zejména koeficienty, jež rozdílně upravují úhrady v jednotlivých krajích. Koeficienty podle senátorů odrážejí migraci pojištěnců mezi kraji, nikoli jejich skutečnou nemocnost. Vznikají tak nerovnosti v úhradách poskytnutých za stejnou péči jednotlivým nemocnicím.

Vzhledem k tomu, že oba návrhy zpochybňují tentýž předpis, narazila skupina kolem Seitlové na takzvanou překážku litispendence. Ta v procesním právu brání zahájení dalšího řízení před soudem, pokud o téže věci již běží jiné řízení.

Úhradová vyhláška každoročně stanovuje hodnoty bodu, výši úhrad a regulační omezení. Podle ní pak platí pojišťovny nemocnicím a lékařům. Sporné koeficienty, které kritizuje skupina kolem Seitlové, vycházejí z celkového čísla poklesu nebo nárůstu počtu pojištěnců jednotlivých pojišťoven v krajích.

Podle Seitlové se koeficient může odrážet v kvalitě péče. „Nižší úhrada samozřejmě znamená nižší možnosti zabezpečení personálního i technického, to znamená samozřejmě také rozdíly v kvalitě,“ uvedla Seitlová. Nejlépe je na tom podle ní Praha, nejhůře pak Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

-čtk-