Na vládní seznam návykových látek se dostane také pentedron, který byl prodáván buď jako látka k chemickému výzkumu, nebo jako hnojivo. Objevil se poprvé v solích do koupele v USA před pěti lety, prakticky ihned také u nás. Je to centrální stimulant, má podobné negativní účinky jako kokain. Jeho zdravotní rizika i riziko vzniku závislosti jsou vysoké. Na internetu se běžně objevují nabídky v podobě bílého krystalického prášku. Foto: Archiv

Vláda posoudí rozšíření seznamu nebezpečných návykových látek

Seznam nebezpečných návykových látek se má rozšířit o dalších 19 položek, které slouží pro výrobu drog. Do výčtu by tak měly přibýt chemikálie jako pentedron či methoxetamin. Počítá s tím návrh nařízení, které by dnes měla projednat vláda. O přípravě dokumentu i důvodech zařazování nových látek informoval Zdravotnický deník již při zahájení připomínkového řízení v březnu.

 

Seznam nebezpečných návykových látek upravoval dřív zákon. Jeho doplnění a schvalování bylo ale zdlouhavé. Nyní je možné listinu rozšířit vládním nařízením. Dostaly se na něj chemikálie, které nařídila mezi nebezpečné substance zařadit EU, které doporučila Světová zdravotnická organizace či které se objevily v některých členských státech. Některé si vyžádaly i lidské životy. Původně bylo na seznamu 16 látek, tři pak ještě doplnilo ministerstvo vnitra. 

Všechny látky jsou chemikálie, které se nevyužívají v průmyslu či při léčbě. Slouží jen k výrobě drog. Většina z nich je podobná strukturou známým psychotropním látkám. 

„Drogový trh nejen v České republice, ale i v celé Evropské unii neustále zaplavují nové syntetické drogy, které jsou syntetizovány s cílem vyhnout se chemickým strukturám, jež spadají pod kontrolní režim omamných či psychotropních látek,“ uvedli autoři návrhu. 

Nařízení připravilo ministerstvo zdravotnictví. Pokud by se podle autorů seznam o 19 látek nedoplnil, nemohla by policie či justice obchod s novými drogami postihovat. Mohlo by to ohrozit zdraví lidí. Opatření má bránit i šíření nových drog. Většina se dováží přes země, kde se vybrané chemikálie k jejich výrobě nekontrolují. 

V roce 2013 systém včasného varování v Česku hlásil 48 nových syntetických látek. Dvanáct z nich zaznamenal v zemi poprvé, tři se objevily v ČR jako v první zemi EU. Nové psychoaktivní látky nabízelo 26 internetových obchodů v češtině, z nich pět se specializovalo jen na syntetické látky. Mezi nejčastěji nabízené chemikálie patřily substance ze skupiny katinonů a syntetických kanabinoidů, uvádí výroční zpráva o stavu drog v Česku za rok 2013. Zprávu za loňský rok experti zveřejní na podzim. 

-čtk, red-