Ilustrační foto: Wikipedie

Ministerstvo zdravotnictví chce rozvíjet screeningové programy

Ministerstvo zdravotnictví plánuje rozvíjet další screeningové programy. S fungováním současných projektů, při kterých jsou lidé od ledna 2014 adresně zváni na preventivní vyšetření rakoviny tlustého střeva, konečníku, prsu a děložního hrdla, je úřad spokojen. Na včerejší tiskové konferenci to řekl náměstek pro zdravotní pojištění Tom Philipp (KDU-ČSL). Jmenovat konkrétní diagnózy, pro které by mohl být screening nově zaveden, je podle něj zatím ale předčasné.

 

Vedle onkologických onemocnění by se mohl screening nově rozšířit i na některé chronické nemoci. „Chceme rozvinout další screeningy a další preventivní programy. Chceme zajistit financování pro tyto programy z fondů Evropské unie a chceme, aby probíhaly koordinovaně,“ uvedl Philipp.

Podle něj by měly být vytvořeny jakési národní rady, které budou vybírat diagnózy, u nichž je screening vhodný, určovat metodiku těchto preventivních vyšetření a koordinovat je. Podle primářky onkologické kliniky Thomayerovy nemocnice Jitky Abrahámové má screening obecně smysl u chorob, jejichž výskyt v populaci je vysoký a počet nově zjištěných případů roste. Musí existovat jednoduše aplikovatelná metoda preventivního vyšetření a musí být reálná možnost nemoc vyléčit. Vedle odborné diskuze se musí případné nové programy plánovat také s ohledem na ekonomickou udržitelnost.

Z dat Všeobecné zdravotní pojišťovny vyplývá, že adresné zvaní zvýšilo účast jejích klientů na preventivních prohlídkách především u rakoviny tlustého střeva a konečníku, kde před spuštěním programu byla účast na screeningu nejnižší. Zatímco v prvním pololetí roku 2013 toto vyšetření podstoupilo 195.121 klientů největší tuzemské zdravotní pojišťovny, loni to ve stejném období bylo 253.914 lidí a letos 249.070 pojištěnců. Při srovnání letoška s rokem 2013 se tak účast zvýšila o 27,6 procenta.

Pozvánky na screening dostávají u rakoviny tlustého střeva a konečníku muži a ženy ve věku 50 až 70 let, u rakoviny prsu ženy ve věku od 45 do 70 let a u rakoviny děložního hrdla ženy od 25 do 70 let. Hranice 70 let je stanovena jen pro projekt adresného zvaní. I nadále platí zdravotní pojišťovny tato screeningová vyšetření bez omezení horní věkovou hranicí.

-čtk-