Středočeská záchranka je největší v zemi a má nejvíce stanovišť i výjezdových skupin. Foto: Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje

Pacienti mohou SMS zprávou hodnotit středočeské záchranáře

Pacienti mohou textovou zprávou nebo elektronickým dotazníkem přístupným přes mobil hodnotit středočeské záchranáře. Ti ročně ošetří zhruba 105.000 lidí. Pacienti mohou vyjádřit svou spokojenost i nespokojenost jednoduchým známkováním jako ve škole, kdy jednička je nejlepší známka a pětka nejhorší. Hodnocení pak přijde rovnou vedení záchranářů. ČTK to sdělila mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová. Na středočeské záchrance pracuje zhruba 400 záchranářů a stovka kmenových lékařů, služby pokrývají i externisté. 

 

Služba funguje odesláním textové zprávy na číslo 720 002 002. Text zprávy musí začínat zkratkou ZZS, následuje známka od pacienta, za ni může pacient, ale třeba i jeho rodina, doplnit další komentář. Druhou možností je elektronický dotazník, který lze otevřít pomocí takzvaného QR kódu. To je speciální čtverečkový kód, který chytrý telefon umí načíst například z letáku. „Velikou výhodou služby je rychlost a jednoduchost, neboť celé hlasování zabere jen pár sekund,“ uvedla mluvčí.

Hodnocení je podle Effenbergerové anonymní a neveřejné. „Zavedení jednoduchého sběru informací nám pomůže najít případné nedostatky v naší práci a věřím, že tato zpětná vazba může motivovat zaměstnance k ještě lepším výkonům, kterých si už teď velice vážím,“ uvedl ředitel středočeské záchranky Martin Houdek.

Ve středních Čechách je 44 stanovišť záchranářů, z toho pět soukromých. Středočeská záchranka je největší v zemi a má nejvíce stanovišť i výjezdových skupin, fungují také dohody s dalšími kraji.

-čtk-