Masarykova městská nemocnice Jilemnice slouží pro zhruba 60.000 pacientů z Jilemnicka, části Semilska a Jablonecka a také pacientům z oblasti Vrchlabí a části Jičínska. Zařízení má 194 lůžek, z toho 13 je lůžek intenzivní péče JIP a ARO. Foto: nemjil.cz

Jilemnice transformuje městskou nemocnici na akciovou společnost

Jilemnice transformuje Masarykovu městskou nemocnici na akciovou společnost. Rozhodli o tom městští zastupitelé. Transformace na obchodní společnost umožní jilemnické nemocnici spolupracovat s nemocnicí v nedalekých Semilech, které chybí lékaři, a zajistit tak zdravotní péči v regionu. ČTK to včera řekla starostka Jana Čechová (SNK Jilemnice). Pokud vše dobře půjde, měla by být jilemnická nemocnice akciovou společností někdy na konci března.

 

Masarykova městská nemocnice Jilemnice je jedním ze čtyř zdravotnických zařízení na Semilsku. Slouží pro zhruba 60.000 pacientů z Jilemnicka, části Semilska a Jablonecka a také pacientům z oblasti Vrchlabí a části Jičínska. Zařízení má 194 lůžek, z toho 13 je lůžek intenzivní péče JIP a ARO. V Jilemnici bylo loni hospitalizováno 8200 pacientů a dalších 62.000 jich prošlo ambulancemi. Letos počet pacientů roste o sedm až deset procent kvůli problémům nemocnice v Semilech, vzdálených 20 kilometrů. ČTK to řekl ředitel nemocnice Jiří Kalenský.

Nemocnice s poliklinikou v Semilech má od začátku roku ekonomické i personální problémy. Kvůli nedostatku lékařů přestane od ledna 2016 poskytovat akutní lůžkovou péči na interním oddělení. Z 31 lůžek se 20 promění na lůžka následné péče, ostatní budou zrušena. O pacienty se budou muset postarat nemocnice v Jilemnici, Turnově a Jablonci nad Nisou. Semilská nemocnice se potýká i s dalšími problémy, odborníci proto doporučili spolupráci s jilemnickou nemocnicí. „Do budoucna počítáme s fúzí obou zařízení,“ řekla semilská starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

„Spolupráce nebo případné spojení ale není možné ve formě příspěvkové organizace, to jde jen v rámci obchodních korporací,“ uvedl Kalenský. V Semilech rozhodli zastupitelé už v květnu o transformaci nemocnice na společnost s ručením omezeným. V Jilemnici ale dali přednost akciové společnosti, protože pro zastupitele byla důvěryhodnější. „Má jasná pravidla, představenstvo, dozorčí radu, byla to pro nás schůdnější forma kontrolované společnosti,“ řekla jilemnická starostka Čechová.

-čtk-