"K udržení lékařů a sester mám jedno řešení. Dokud se nevyrovnají platy, ale i ceny s Německem, tak nikdy nezabráníme odchodu kvalifikovaných lidí z ČR," myslí si šéf ČLK Milan Kubek. Foto: Tomáš Cikrt

Komora: Zdravotnictví chybějí peníze, zdravotníci a dobré zákony

Nedostatek peněz, nedostatek kvalifikovaných zdravotníků a nekvalitní legislativa patří podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka k hlavním problémům, s nimiž se české zdravotnictví potýká a v příštím roce potýkat bude. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly k tomu přispěly už předchozí vlády, teď ale důsledky začínají být „skutečně tragické“. Vyjádření zazněla na včerejší odborné konferenci Zdravotnictví 2016.

 

Odbory trápí hlavně odchody kvalifikovaného zdravotnického personálu, trvají i na tom, že by stát měl začít platit víc za své pojištěnce. „Nespokojenost zdravotnického personálu vyplývá z přetěžování, v průzkumu 70 procent zdravotníků přiznalo, že kvůli tomu nemohou poskytovat takovou péči, jakou by chtěli. Nespokojenost vyplývá i z toho, že nemají dostatečné finanční ohodnocení,“ shrnul Středula.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) připomněl, že žádal od státu na příští rok o 4,2 miliardy korun víc, návrh zamítlo ministerstvo financí, stát přidá necelé dvě miliardy. Zdravotní pojišťovny vydají na péči v roce 2016 přes 250 miliard, téměř o deset miliard víc než letos.

„K udržení lékařů a sester mám jedno řešení. Dokud se nevyrovnají platy, ale i ceny s Německem, tak nikdy nezabráníme odchodu kvalifikovaných lidí z ČR,“ řekl Kubek. S přílivem zdravotníků ze Slovenska české nemocnice podle něj počítat nemohou poté, co tam stouply platy. „Máme lékaře z Ukrajiny, Uzbekistánu či Ruska, ale často jsme pro ně jen přestupní stanicí. Zde získají aprobační zkoušku a s dokumenty si najdou práci v Německu či Británii,“ řekl.

Němeček zdůraznil, že problém s odchody lékařů řeší. „Jednak se snažíme v rámci systému navyšovat platy, u lékařů to je za necelé dva roky o deset procent. Samozřejmě byli bychom raději, kdybychom mohli navyšovat více,“ řekl. Udržet lékaře v českých nemocnicích chce ministr také zjednodušením postgraduálního vzdělávání. „Zákon už je v legislativní radě vlády a já věřím, že během dvou, tří týdnů ho projedná vláda,“ uvedl.

Peníze dostávají nemocnice a ambulance na základě úhradové vyhlášky. Všeobecná kritika této vyhlášky podle Němečka jen potvrzuje, že stížnosti budou, ať bude jakékoli navýšení. Ambulantní specialisté chtějí dosáhnout změny ústavní stížností. Podle Němečka ale dostali pro příští rok dosud nebývalé navýšení, v systému víc peněz není. To potvrdily i zdravotní pojišťovny, vyhlášku dodrží na úkor tvorby rezerv. Menší nemocnice už varovaly, že nebudou mít dost peněz na slíbené pětiprocentní zvýšení platů.

Spory se letos objevily jen kolem úhradové vyhlášky, nebyly stávky ani ultimáta. Němeček to přičítá tomu, že se po dlouhé době podařilo zajistit pro zdravotnictví víc peněz. Podle exministra zdravotnictví poslance Leoše Hegera (TOP 09) je ve zdravotnictví klid jen proto, že když lékaři stávkovali, měli výraznou politickou podporu levice, která byla v opozici a neklid ve zdravotnictví se jí hodil. „Teď naopak ho silně tlumí a odboráři bez centrální podpory jsou značně oslabeni,“ řekl.

-čtk-