Zubaři, lékárníci ani lékaři nejsou spokojeni s tím, jak jsou nastaveny jejich odměny pro příští rok. Chtějí o nich proto ještě jednat. Foto: koláž ZD

Lékaři, zubaři a lékárníci budou jednat o odměňování na rok 2016

Ambulantní specialisté, zubaři a lékárníci projednají dnes a o víkendu na svých setkáních aktuální požadavky na odměňování pro příští rok. S tím, co jim v úhradové vyhlášce z peněz zdravotního pojištění přidělil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), spokojeni nejsou. Nárůst je prý výrazně nižší, než jim při vyjednáváních ministr slíbil, a případné zvýšení nepokryje náklady praxí.

 

„Nesouhlasíme s úhradovými dodatky ke smlouvě, které vycházejí z úhradové vyhlášky pro rok 2016. Členy jsme vyzvali, aby je zatím nepodepisovali. Zkusíme vyjednat se zdravotními pojišťovnami lepší úhrady,“ řekl ČTK předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Sdružení zastupuje téměř 2000 lékařů, na páteční sjezd do Průhonic by mělo dorazit 160 delegátů. Přítomni budou i zástupci zdravotních pojišťoven. Očekává se ostrá diskuse, kdy lékaři budou žádat víc a pojišťovny se budou bránit, že víc dát nemohou.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) už koncem října zveřejnila, že úhradovou vyhlášku považuje za maximum možného. Další navýšení úhrad by prý vedlo k destabilizaci hospodaření VZP v roce 2016.

„Chceme zopakovat zástupcům pojišťoven hlavní body, které považujeme za špatné. To znamená pokles hodnoty bodu, nový těžko čitelný vzorec pro úhrady s absolutním stropem, dvojí regulace zvlášť účtovaného materiálu a léčivých prostředků,“ shrnul Jojko. Deklarovaná tři procenta navýšení, na nichž se zástupci lékařů shodli s ministrem, jsou podle Jojka „jen na papíře“, úhradové dodatky by podle něj měly vypadat jinak.

Na setkání očekávají ambulantní specialisté ministra, podle sdělení mluvčí ho zastoupí ředitelka odboru Helena Rögnerová. Ministerstvo už vyhlášku vydalo, měnit ji nemůže, podle Jojka by ale mohlo dosáhnout zlepšení plateb pro ambulantní specialisty skrze své zástupce ve správních radách zdravotních pojišťoven.

Lékárníci na dvoudenním volebním sjezdu v Benešově budou v pátek hlasovat o celém novém vedení. Na post prezidenta kandiduje dosavadní prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba, volit se bude také viceprezident, celé nové představenstvo, čestná rada a revizní komise. Komora má kolem 8000 členů, na sjezdu se očekává 110 až 120 delegátů.

Pozváni nejsou žádní politici, jednání má být pracovní, lékárníci spolu chtějí probrat aktuální problémy. „Očekává se velká diskuse o odměňování lékárenské péče, jakým způsobem ohodnocovat práci lékárníků,“ řekl ČTK mluvčí komory Aleš Krebs. Lékárníci chtějí, aby jejich odměňování nebylo tolik závislé na cenách léků, kdy mají svůj díl marže.

Na sněmu zubařů v Plzni se sejde přes 120 delegátů, zastupují zhruba 8000 členů komory. Vedle pracovního programu, kdy se mají novelizovat některé komorové řády, budou hlavním tématem úhrady ze zdravotního pojištění. „Zcela jistě se vyjádří kolegové a kolegyně k úhradám na příští rok,“ řekl ČTK prezident komory Pavel Chrz. Vyhláška zvýšila zubařům platby o 2,5 procenta, což v případě plomby znamená plus 20 korun. „Jestliže dnes dostávám 246 korun, výplň mě stojí 500 korun, a někdo mi přidá dvacetikorunu, je to, jak by nepřidal nic,“ řekl Chrz.

Zubaři opakovaně požadují, aby za plomby dostali od pojišťoven víc, případně aby se úhrada plomb vyřadila ze zdravotního pojištění a lidé si je hradili hotově. „Sněm nebude zaujímat zásadní stanoviska a vydávat výzvy, požadavky přednesou delegáti náměstku ministra zdravotnictví Radku Policarovi,“ shrnul Chrz.

-čtk-