Ebolu se podařilo zvládnout mj. obrovským úsilím zahraničních lékařů a dalších zdravotníků, mezi nimiž v první linii stáli Lékaři bez hranic. Foto: Wikimedia

Poslední pacient s ebolou v Guineji se vyléčil, jsou mu tři týdny

Třítýdenní kojenec, který byl posledním pacientem nakaženým ebolou v Guineji, se zotavil a byl propuštěn z nemocnice v hlavním městě Konakry. Podle agentury Reuters to v pondělí oznámil místní zdravotnický zdroj. „Poslední potvrzený případ eboly byl propuštěn z léčebného centra,“ řekl mluvčí guinejské koordinační jednotky pro boj s ebolou. „Udělali jsme dva testy po léčbě a vyšly jako negativní,“ dodal.

 

Ebola se začala šířit v prosinci 2013 nejprve v Guineji. Posléze zasáhla i Sierru Leone a Libérii a několik případů se objevilo rovněž v Nigérii a Mali. Pacienti, kteří se ebolou nakazili v Africe, nemoci podlehli také v USA a Španělsku.

Ebolou se v západní Africe nakazilo celkem přes 26.500 lidí, 11.300 z nich nemoci podlehlo. Kromě obětí na životech zasadila epidemie těžkou ránu také místním zdravotnickým systémům i celému hospodářství západní Afriky.

Teprve od října se nákaza dala rychle na ústup.

-čtk-