Ročně se v Česku narodí devět tisíc dětí předčasně. Jejich maminky i další pečující a milující potřebují rady, jak se v této situaci zorientovat. Nabízí je nová knížka z pera zkušeného primáře. Foto: Maličké miminko.

Primář napsal praktického průvodce pro rodiče předčasně narozených dětí

Praktické rady i srozumitelná vysvětlení poskytuje rodičům předčasně narozených dětí nová kniha, jejímž autorem je olomoucký neonatolog Lumír Kantor. Vycházel ze svých zkušeností primáře novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci, kde se ročně starají o více než stovku těchto novorozenců. V České republice se ročně narodí předčasně zhruba 9000 dětí. Průvodce má pomoci rodičům citlivou formou k lepší orientaci v neočekávané životní situaci.

 

Kniha nese název Maličké miminko a primář Kantor ji napsal společně s psycholožkou Laurou Janáčkovou z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Kniha je určena především rodičům předčasně narozených dětí. Chtěli jsme jim srozumitelným jazykem poskytnout všechny možné informace, které jim pomohou zorientovat se v situaci,“ uvedl Lumír Kantor. O napsání takové knihy vzhledem ke své praxi prý uvažoval již před lety. „Setkávám se s rodiči, kteří jsou pochopitelně velmi vystrašení, a vždy se jim snažím dát maximum informací. Kniha by v tomto záměru měla pomoci,“ uvedl Kantor.

Podle odborníků počet předčasně narozených dětí narůstá. Nemusí to automaticky znamenat žádné zdravotní komplikace, riziko potíží je však za takových okolností vyšší. Kniha Maličké miminko by měla rodičům pomoci pochopit, o jakou komplikaci jde. „Naše kniha je určená všem mámám a tátům, kteří společně se svými předčasně narozenými dětmi statečně bojují o své štěstí,“ vzkazují autoři knihy, ve které čtenáři najdou rady, jak být svému narozenému dítěti co nejlepším rodičem. Bližší informace o knize lze nalézt na stránce www.malickemiminko.cz.

Podle mluvčího olomoucké fakultní nemocnice Egona Havrlanta se před deseti lety narodilo předčasně v České republice kolem 6000 dětí, nyní toto číslo stouplo již na zhruba 9000 dětí. Na jednotce intenzivní péče zdejšího novorozeneckého oddělení se zdravotníci podle něj ročně postarají o 400 novorozenců. Předčasně narozených je asi osm procent z celkového počtu zdejších narozených dětí. Loni se ve Fakultní nemocnici Olomouc narodilo 2441 dětí.

-čtk-