Tuto sportovní událost bereme jako velkou příležitost jak přiblížit široké veřejnosti sport handicapovaných a pokusit se tak odbourávat předsudky a bariéry. Zdravotní handicap má v ČR přes milion obyvatel a přesto toto téma často není ze strany veřejnosti vnímáno pozitivně a není mu věnována dostatečná pozornost, říká Pavel Zbožínek, šéf lokálního organizačního výboru. Foto z loňských her: Crowfunder

Příští rok Praha přivítá Světové hry handicapované mládeže

Praha přivítá příští rok ve dnech 29. 6. až 3.7. mimořádnou událost – Světové hry handicapované mládeže (IWAS u23 World Games). Jejich pořadatelem je nadační fond Emil. V současnosti jsou Světové hry druhým největším podnikem svého druhu na světě, hned po paralympijských hrách. Zdravotnický deník je mediálním partnerem této akce, a proto vám v předstihu přinášíme první informace. Povídali jsme si s předsedou lokálního organizačního výboru Pavlem Zbožínkem.

 

 

Pro sportovce, jakých typů zdravotních postižení jsou hry určeny?

Hry se pořádají pod patronací International Wheelchair & Amputee Sports Federation  – IWAS, což je mezinárodní organizace pro sportovce s tělesným postižením. Hry jsou tudíž určeny sportovcům s tělesným postižením –  vrozeným nebo získaným v průběhu života vlivem onemocnění či úrazu. Jedná se o juniorské světové hry sportovců od 14 do 23 let.

Podle jakého klíče jsou voleny sporty, v nichž se soutěží?

Jedná se o atletiku, plavání, tenis na vozíku, stolní tenis a šerm, což jsou sporty, které jsou v juniorských kategoriích nejrozšířenější.

Jak je řešena spravedlnost soutěžení mezi sportovci s různou měrou závažnosti postižení, jsou tu nějaké koeficienty?

Každý sport má svůj klasifikační systém, tedy řazení sportovců do jednotlivých tříd podle typu a rozsahu postižení.  Např. stolní tenis má třídy TT1 – TT10, kdy TT1 – TT5 jsou vozíčkáři, TT6-10 jsou sportovci, kteří hrají ve stoje, tzv. „stojící“. Plávání má klasifikační třídy S1 – S10 , kdy S1 je nejtěžší typ postižení a S10 nejlehčí. V rámci her se bude konat klasifikace, tedy zařazení nových sportovců do příslušné třídy. Jedná se o mezinárodně autorizované klasifikátory, kteří mohou klasifikaci provádět.

Veřejnost už zná některé sportovce se zdravotním postižením, kteří jsou vlastně profesionálové, ti, kteří se účastní her, jsou amatéři, kde a za jakých podmínek se připravují ti, kteří budou reprezentovat Česko?

Většina sportovců se připravuje ve svých sportovních klubech. Přihlašovat se budou prostřednictvím členské organizace IWAS, kterou je v současné době v ČR Český svaz tělesně postižených sportovců (ČSTPS).

Pavel Zbožínek (vlevo) s nadačním fondem spolupracuje jako dobrovolník. Má handicapovaného bratra, se kterým se snaží sportovat. Foto: archiv
Pavel Zbožínek (vlevo) s nadačním fondem spolupracuje jako dobrovolník. Má handicapovaného bratra, se kterým se snaží sportovat. Foto: archiv

Proč byla vybrána Praha, jaké má výhody?

Praha je mezinárodně atraktivní a nabízí vhodná bezbariérová sportoviště i ubytovací kapacity. Významným argumentem pro konání byla také skutečnost, že hlavní město převzalo pro rok 2016 ocenění Evropské hlavní město sportu 2016. Projekt Světových her ve značné míře posílí význam tohoto titulu. V kontextu mezinárodního významu se tak oba projekty navzájem efektivně podpoří a přitáhnou pozornost místních i mezinárodních médií.

Jaké úsilí jste museli vyvinout, abyste hry uspořádali?

Postup pro získání pořadatelství je standardní. Podali jsme si přihlášku, při osobní návštěvě komisaře IWAS jsme ji obhájili a následně jsme byli vybráni. Trošku to zlehčuji… za vším je hodně práce. Při rozhodování také jistě hrál roli fakt, že Nadační fond Emil je organizací s mnohaletou historií a v komunitě handicapovaných je známý především díky úspěšnému projektu Evropské hry handicapované mládeže konanému od roku 2009 (na EHHM 2013 se zapojil rekordní počet 700 účastník, z toho 400 handicapovaných z 11 zemí Evropy). Tento významný Evropský projekt vždy hospodařil s vyrovnaným rozpočtem. NF Emil má díky tomu zkušenosti s finančním i projektovým vedením mezinárodně významného projektu.

Už je ustálen počet účastníků?

Přesné počty účastníků budeme znát až v březnu příštího roku, kdy jednotlivé týmy budou závazně potvrzovat své přihlášky. Každopádně se bavíme o pozvání sportovců z 25 zemí světa. Průměr účastníků za poslední 3 roky je 370. Atraktivita Prahy, začátek prázdnin, kdy řada sportovců bude chtít spojit hry s dovolenou, nás vedou k odhadům až na 700 účastníků.

Bude součástí programu i nějaký společenský program?

Tuto sportovní událost bereme jako velkou příležitost jak přiblížit široké veřejnosti sport handicapovaných a pokusit se tak odbourávat předsudky a bariéry. Zdravotní handicap má v ČR přes milion obyvatel a přesto toto téma často není ze strany veřejnosti vnímáno pozitivně a není mu věnována dostatečná pozornost. Příští rok je zároveň paralympijským rokem, takže bychom se nechtěli omezit pouze na dobu trvání her samotných, ale v podstatě na celou první polovinu roku naplánovat různé akce.

Nicméně ptáte se na společenský program her. Připravujeme například zahajovací a ukončovací ceremoniál. Především ten zahajovací chceme pojmout pro veřejnost atraktivní formou. Průvod vlajkonošů z Radnice na Staroměstské náměstí, kde bude probíhat program prezentující právě jednotlivé sporty s možností si je vyzkoušet – handbike, basketbal či ragby na vozíku,  fotbal pro nevidomé apod. Zahajovací ceremoniál tak bude představovat malý jednodenní festival sportu handicapovaných. Ke spolupráci s možností prezentace budou osloveny neziskové i příspěvkové organizace věnující se sportu handicapovaných. To vše bude doprovázené kým jiným než skupinou The Tap Tap.

Mohl byste představit svoji roli v celé akci a svoji osobní motivaci, proč pomáháte sportovcům se zdravotním postižením?

Byl jsem nadačním fondem ustanoven do pozice předsedy organizačního výboru her. Takže je to především koordinace jednotlivých aktivit. V týmu je nás pět a každý má na starosti nějakou oblast –  sportovní, finanční, organizační, marketinkovou a administrativní. Samozřejmě máme i partnery, kteří s námi spolupracují jako například již zmiňovaný Český svaz tělesně postižených sportovců či Asociace amatérských sportů ČR. Našim aktuálním a hlavním úkolem je  zajistit pro hry dostatek finančních prostředků, tedy najít partnery.

A má osobní motivace? S nadačním fondem, kam mne přivedla má kamarádka a ředitelka Emila, spolupracuji jako dobrovolník od jara letošního roku. Jelikož mám handicapovaného bratra, se kterým se snažím rovněž sportovat (je velký milovník koní), je to pro mne úžasný relax a zdroj energie, který mne, přiznám se, pohlcuje čím dál víc…

Jak byste tedy shrnul hlavní přínos her?

Hlavním cílem her je nabídnout mladým handicapovaným sportovcům možnost porovnat si síly v různých paralympijských disciplínách a mimo jiné splnit kvalifikační limity pro Paralympijské hry. V případě mnohých zúčastněných se bude jednat o první kontakt se sportovci z jiných zemí a se soutěžením na mezinárodní úrovni. Díky intenzivnímu sportovnímu zážitku podpoří hry nejen sportovní, ale i osobnostní rozvoj handicapovaných účastníků ve světovém měřítku.

Podstatnou část dobrovolníků aktivně zapojených do organizace Světových her budou tvořit žáci a studenti běžných typů škol, čímž bude maximálně podpořena inkluze mladých handicapovaných jedinců do společnosti.

-cik-