Na dnešním volebním sjezdu Milan Kubek zatím oficiální protikandidáty nemá, jméno žádného ani nezná. Návrh se ale může objevit i až v průběhu sjezdového jednání. Volit se bude také celé představenstvo. Foto: Tomáš Cikrt

Sjezd lékařské komory upozorní vládu na problémy zdravotnictví

Situace českého zdravotnictví je neutěšená, resort je podfinancovaný a utíkají kvalifikovaní zdravotníci. Pokud vláda nezatáhne za záchrannou brzdu, potom se poskytování zdravotní péče pro občany zhroutí, řekl včera ČTK prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Na rizika upozorní lékaři vládu na sjezdu ČLK, který je v sobotu a neděli v Brně. Sjezd je volební, Kubek bude kandidovat na post prezidenta pro své třetí pětileté funkční období.

 

„Není možné, aby lékaři v nemocnicích pracovali za mzdy, které jsou třetinové, čtvrtinové proti mzdám v Německu, protože v tom případě je tu nikdo neudrží. Rovněž je třeba zvýšit platby soukromým lékařům, protože jejich příjmy stagnují a náklady rostou,“ upozornil Kubek.

Kritickou situaci podle něj zhoršuje i to, že ve zdravotnictví se zákony buď vůbec nepřijímají, nebo s velkým zpožděním. „Vláda neplní své programové prohlášení. Nespokojenost mezi lékaři narůstá a určitě bude cítit i mezi delegáty sjezdu,“ shrnul Kubek.

Před delegáty sjezdu bude skládat účty za končící funkční období. Je přesvědčen, že pod jeho vedením dosáhla stavovská organizace řady úspěchů, a pokud by lékaři byli při prosazování svých požadavků aktivnější, mohlo se toho prosadit ještě víc.

Komora podpořila na počátku tohoto Kubkova funkčního období odborovou akci lékařů z nemocnic Děkujeme, odcházíme. Podle Kubka i díky tomu protestní akce skončila dosud nejvyšším jednorázovým navýšením platů lékařů o 15 procent. „Bohužel tehdejší vláda a tehdejší ministr zdravotnictví lékaře podvedli a v momentě, kdy pominula akutní hrozba odchodu zhruba čtvrtiny nemocničních lékařů, přestali sliby plnit,“ řekl.

Při skládání účtů Kubek chce rovněž připomenout, že se podařilo pod jeho vedením zastavit přijetí některých zákonů, které ministerstvo chystalo a měly například posílit moc zdravotních pojišťoven nad lékaři. Ústavní soud zrušil úhradovou vyhlášku, kterou napadli právníci ČLK.

Kubek zatím oficiální protikandidáty nemá, jméno žádného ani nezná, návrh se ale může objevit i až v průběhu sjezdového jednání. Volit se bude také celé představenstvo. Sjezd má 392 oprávněných delegátů, zastupují přes 52.000 členů stavovské organizace.

Na dnešní odpolední sjezdové jednání v hotelu Voroněž jsou pozváni ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s ministerskými náměstky, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek a předseda Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

-čtk-