Nejen děti a ženy, ale také muži v Iráku neváhají a ochotně podstupují očkování. Riziko je tam příliš hmatatelné na to, aby bylo radno je podceňovat. Foto: WHO

V Iráku řádí cholera. Narychlo bylo pod dohledem WHO naočkováno 230 tisíc lidí

V uprchlických táborech v Iráku se šíří cholera. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo potvrzeno 2 500 případů, včetně dvou úmrtí. Sice se v posledních dnech zdá, že epidemie ustupuje, ale může se kdykoliv vrátit, neboť hygienické podmínky v uprchlických táborech nejsou dobré. Tento týden proto WHO oznámila, že spustila masivní očkovací kampaň, při níž dostalo  první dávku vakcíny proti choleře více než 230 tisíc lidí.

 

První dávka byla podána 91 procentům z 255 tisícům ohrožených lidí, kteří pobývají v 62 uprchlických táborech v 13 okresech Iráku, Tvoří je jednak uprchlíci ze Sýrie a jednak obyvatelé Iráku, kteří museli opustit své domovy. Další druhou dávku obdrží v prosinci. Používá se orální vakcína, její prokázaná účinnost je krátkodobě 85procentní a dlouhodobě (více než 5 let) 65procentní. Důkazy ukazují, že vysoká proočkovanost touto vakcínou vede k statisticky významnému poklesu přenosu nemoci v naočkovaných komunitách.

Více než 3,2 miliónu Iráčanů žije mimo své domovy kvůli strachu z násilí a konfliktu s Islámským státem. Na 245 tisíc Syřanů uprchlo do Iráku kvůli občanské válce. Irácké úřady tvrdí, že za šíření cholery může špatná kvalita vody, způsobená nízkou hladinou řeky Eufrat.

Původcem cholery je bakterie Vibrio cholerae, přenáší se nejčastěji vodu znečištěnou fekáliemi. Rozvinutá neléčená cholera je smrtelná asi v 50 procentech případů, avšak ve vyspělých zemích umírá méně než jedno procento pacientů, v chudých zemích při epidemiích je to od tří do patnácti procent.

Aktuálně šíření této nemoci v Česku nehrozí. „Cholera je onemocnění akutní až perakutní, čili po krátké inkubační době dojde k explozivnímu průjmu, řádově jde o dny. Postižený člověk buď zemře na odvodnění organismu, nebo onemocnění překoná, vytvoří si protilátky a dál už není přenašečem původce Vibria cholerae. Aby došlo k nakažení, musel by být nemocný zrovna v inkubační době, choroba by propukla v okamžiku, kdy by k nám zrovna přicestoval. Pokud se ale naši občané budou chovat normálně tak, jak jsou zvyklí, to znamená, že si myjeme ruce a máme běžný hygienický režim, nemusíme se bát. Malér by nastal, pokud by se bakterie dostala do vodního zdroje, ale pravděpodobnost, že se tak stane, se blíží nule,“ řekla před časem Zdravotnickému deníku Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

-cik-