Stent je zdravotnický prostředek trubicového tvaru umístěný v těle tak, aby udržel průchodnost trubicové struktury, která je zúžena, nebo uzavřena. Tracheální stent udržuje průchodnost průdušnice. Ilustrační foto: Youtube

Cenu Inovace roku letos získala Thomayerova nemocnice v Praze

Trubice ze vstřebatelného vlákna zabraňuje zúžení průdušnice při jejím poranění v důsledku úrazů. Nástroj s názvem ELLA-BD Stent tracheální by mohl nahradit silikonové nebo kovové trubice, které dráždí tkáň průdušnice. Za vynález získala Thomayerova nemocnice v Praze letošní cenu Inovace roku.  

 

Primářka Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková při představení vynálezu uvedla, že trubice využívá vlastnosti polydioxanonového vlákna. „Je to síťka, která má krom té krásné vlastnosti, že dovoluje, aby řasinkový epitel zůstal mezi oky a transportoval hlen, ještě vlastnost, že se umí rozpadnout sama, a to většinou kolem sta dnů fungování v průdušnici,“ řekla Vašáková.

Použití nového řešení podle ní odbourá nutnost další operace kvůli vynětí trubice z nevstřebatelných materiálů a pacientům usnadní návrat do běžného života.

Thomayerova nemocnice zvítězila v konkurenci dalších 19 projektů, které hodnotila porota pořádající Asociace inovačního podnikání. Většina přihlášených inovací se týkala průmyslu a stavebnictví. Platilo to například pro sendvičovou hydroizolaci plochých střech od jablonecké společnosti Collegium Trade, briketovací lis společnosti Briklis z Malšic, zvukoabsorpční skleněný panel pražské společnosti Aveton, transportní beton pro stavbu lávek a mostů od společnosti TBG Metrostav nebo skládané opěrné stěny, s nimiž přišla stavební fakulta ČVUT.

Společnost Farmet z České Skalice se o prvenství ucházela se svým modulárním secím strojem, Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě zase představil kolekci čtyř odrůd odolných brambor. Na vzdělávání zaměřily své inovace společnost Projektmedia, která nabídla interaktivní učební pomůcka pro nejmenší děti s názvem MagicBox, a firma Merkur Toys s výukovým systémem se zaměřením na digitalizaci a mechatroniku.

Mezi přihlášenými byly rovněž zařízení na likvidaci čidel neutronového toku, termovizní systémy na odhalování úniků tepla nebo mobilní plnírna plynu. Největší zájem byl podle organizátorů na výstavě přihlášených inovací na pražské Novotného lávce o pánské odvětrávací spodní prádlo Kanger od brněnské firmy Jimiplet.

-čtk-