Marek Hampel, předseda Grémia majitelů lékáren, se postavil proti řešení, s nímž přišlo ministerstvo zdravotnictví, a to hlavně kvůli nejasnostem kolem ochrany osobních údajů. Foto: Tomáš Cikrt

Grémium lékáren nedoporučilo vydávat konopí na papírový recept

Grémium majitelů lékáren nedoporučilo vydávat léčebné konopí na papírový recept. Čtvrteční opatření ministerstva zdravotnictví lékárnám ukládá posílat údaje o pacientech e-mailem a grémium neví, zda je to v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů. ČTK to dnes oznámil šéf grémia Marek Hampel. Opatření ministerstvo vydalo, protože soud zablokoval vydávání konopí na elektronický recept. Grémium zastupuje asi čtvrtinu soukromých lékáren v Česku.

 

„Grémium majitelů lékáren nedoporučuje do vyřešení tohoto případu a zaslání stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů, vydávat na recepty přípravky s léčebným konopím,“ sdělil předseda představenstva grémia Hampel.

Léčebné konopí dosud mohli pacienti získat jen na elektronický recept. Městský soud v Praze ale zablokoval registr konopí předběžným opatřením, podle něhož nesmí Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) užívat softwarové aplikace. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) proto oznámil, že konopí lidé dostanou nově na papírový recept s modrým pruhem, jako je tomu dosud v případě návykových látek.

Podle opatření ministerstva ale lékárník musí po předložení papírového receptu poslat kvůli zablokování registru e-mail na SÚKL s dotazem, zda již danému pacientovi nebylo vydáno maximální povolené množství konopí. „Grémium majitelů lékáren dnes požádalo Úřad pro ochranu osobních údajů o posouzení, zda je opatření ministra, které ukládá lékárnám zasílat osobní a citlivá data pacientů elektronickou komunikací, v souladu se zákonem,“ uvedl Hampel.

Podle informací lékárnické komory ale poslední dovezené konopí bylo vydáno v říjnu, a lékárny žádné další v zásobách nemají. Konopí na elektronický recept si vyzvedávaly v celém Česku dvě desítky pacientů. Vysoká cena většinu z nich odrazovala, kriticky se k předepisování stavějí i mnozí lékaři. „Nejpozději ve chvíli, kdy bude dostupné první konopí vypěstované v Česku, bude registr již funkční. To by mělo být nejpozději na přelomu ledna a února,“ potvrdila ČTK již dříve mluvčí SÚKL Lucie Šustková. Konopí od českého pěstitele bude podle ní výrazně levnější.

-čtk-