Antikuřácký zákon má jako celek podporu, ale může ještě celý padnout, protože se poslanci přou o některé jeho části. Zástupci lékařů a lékárníků je nyní vyzývají, aby zákon podpořili. Foto: Pinterest

Lékaři i lékárníci vyzvali poslance k přijetí zákona chránícího nekuřáky

Lékaři včera vyzvali poslance a poslankyně, aby přijali zákon, který zajistí nekuřácké restaurace, bary či hospody, a tak ochránili veřejnost i zaměstnance před škodlivými účinky pasivního kouření. Poslanci by se mohli začít vládní normou zabývat dnes v úvodním kole po několika odkladech. Původně měla být účinná už od ledna, podle aktuálního vyjádření legislativního náměstka ministerstva zdravotnictví Radka Policara by mohla platit od pololetí příštího roku. V Česku kouří 30 procent dospělých.

 

„Nekuřácké vnitřní, někde i vnější veřejné prostory patří ke znakům vyspělosti státu. Česká republika je jednou z mála civilizovaných zemí, kde komplexní ochrana před vystavením tabákovému kouři ještě neexistuje,“ uvádějí v otevřeném dopise předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková, prezidenti lékařské komory Milan Kubek a lékárnické komory Lubomír Chudoba a profesor Vítězslav Kolek z České aliance proti chronickým respiračním onemocněním. Dopis má ČTK k dispozici.

Podle Jiřího Jeřábka z iniciativy Česko bez kouře má ČR jako jediná z členských zemí jen dobrovolnou regulaci kouření, majitelé se tedy mohou rozhodnout sami a teoreticky mohou být všechny restaurace kuřácké.

„Po zavedení nekuřáckých vnitřních veřejných prostor klesne prodej cigaret. Někteří přestanou kouřit, většina kuřáků omezí počet cigaret a méně mladých kouřit začne. To je jistě důvod lobbování výrobců cigaret proti takovému zákonu,“ upozorňují lékaři v dopise na podíl tabákové lobby na tom, že se přijetí zákona stále oddaluje.

Varování provozovatelů restaurací, kaváren či barů, že po zákazu kouření kvůli nedostatku zákazníků zkrachují, nejsou podle průzkumů oprávněná. Lze naopak očekávat nárůst návštěv o tři až šest procent a nárůst tržeb pro celý trh až o šest miliard korun. „Stejně jako jinde, i v naší populaci převažují nekuřáci, a tak se příjmy pohostinského průmyslu nesníží: ve většině zemí se naopak po přijetí takového zákona zvýšily,“ uvádí se v dopise.

Navrhovaná norma taky zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení jejich spotřeby. Předloha například předpokládá, že na nápojových lístcích bude muset být jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo.

-čtk-