Chrissy dodávala odvahu pro boj s rakovinou svým rodičům, teď musí bojovat s nemocí celá rodina. Foto: Chrissy Alliance

Nejmladší pacientce s rakovinou prsu je osm let. Uzdraví se, říká její lékař

Rakovina prsu je nejčastějším typem nádorových onemocnění žen, ve Spojených státech postihuje jednu z osmi, žen, tedy zhruba 12 procent populace. Většinou se vyskytuje u dospělých žen, ale zcela vzácně se může objevit i u mladých dívek. Jednou z nejmladších amerických dívek, u které byla diagnostikována rakovina prsu je osmiletá Chrissy Turnerová, žijící v Utahu.

 

Chrissy objevila bulku na hrudi v říjnu, rodiče s ní okamžitě spěchali do nemocnice, kde jí byl diagnostikován tzv. sekretorický (juvenilní) karcinom. Je právě typický pro děti a mladé dívky, ale vyskytuje se i u dospělých žen (častější je u mladších). Je to karcinom s výbornou prognózou, zvláště u mladých pacientek.

Chrissy Turnerová, Foto: Chrissy Alliance
Chrissy Turnerová, Foto: Chrissy Alliance

Zjištění, že jejich dcera má rakovinu prsu, bylo zpočátku pro rodiče zničující. Oba totiž sami bojují s vlastní rakovinou. Maminka Anette se léčila s rakovinou čípku děložního a tatínek Troy aktuálně zápasí s non-Hodgkinovým lymfomem, ten mu byl poprvé diagnostikován, když se Chrissy narodila a její energie a šarm mu prý pomohly zvládnout první chemoterapie. “Ona byla naší léčbou, když jsme byli na chemoterapii. Vždycky náš rozesmála a svým důvtipem daleko překonávala každého ve stejném věku,“ chválí jí maminka Anette.

Chrissy podstoupí v prosinci mastektomii. Její lékař Brian Bucher je přesvědčen, že se uzdraví, neboť daný typ nádoru je „velice léčitelný“.  „Chrissy podstoupí jednoduchou mastektomii, abychom odstranili všechnu prsní tkáň a zabránili návratu rakoviny“, řekl lékař deníku The Guardian.

Nejlepší přítelkyně malé pacientky Melissa Papaj, na stránkách GoFundMe začala sbírat peníze na léčbu Chrissy a na Facebooku sdílí novinky a pokroky v léčbě. “Je to rakovina, s jakou se u malého dítěte nesetká žádný specialista napříč celou zem, tento nádor je diagnostikován pouze u jednoho z miliónu dospělých a k porovnání je v USA momentálně 15 případů. Její případ je posuzován na celonárodní úrovni nejlepšími onkology v zemi..,“ píše se na GoFundMe.

„Budeme bojovat jako rodina,“ říká odhodlaně maminka Annette v Guardianu.

-cik-