Centrum, známé pod zkratkou ICRC, funguje v Brně od podzimu roku 2012. Náklady na jeho vybudování a fungování v letech 2011 až 2015 činily 4,5 miliardy korun. Foto: MZ ČR

Nemocnice u svaté Anny v Brně zve lidi do centra, kvůli němuž se z části zadlužila

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně se poprvé od jeho vzniku na podzim 2012 otevře veřejnosti. Přístupné bude ve středu, řekl dnes ČTK mluvčí centra Pavel Gejdoš. Lidé si mohou prohlédnout dva ze tří nových objektů, jejichž vybudování téměř za tři miliardy je jedním z důvodů, proč je nemocnice nejzadluženější v zemi. Vznikly však moderní pavilony, kde je špičkový výzkum a péče. Nemocnice už dluhy výrazně snižuje, za poslední rok o 300 milionů na půl miliardy.

 

Centrum bude otevřené od 16:00 do 18:30. „S koncem prosince završíme pětiletou přípravnou fázi projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu, a tak je na místě ukázat lidem, co se za tu dobu podařilo,“ uvedl ředitel centra Gorazd B. Stokin. Návštěvníky čeká přiblížení činnosti centra krátkými videospoty, menší výstava i představení úspěšných patentů a užitných vzorů nebo ukázka činnosti Integrovaného centra celulární terapie a regenerativní medicíny. „V 16:45 je naplánovaná přednáška o cévní mozkové příhodě, od 17:30 je v plánu představení práce Kardiovize 2030, což je dlouhodobý projekt pro zlepšení zdraví Brňanů, který zahrnuje i recepty na účinné odvykání kouření,“ řekl Gejdoš.

Nebudou chybět ukázky prevence kardiovaskulárních a neurologických onemocnění nebo nácvik první pomoci a resuscitace. „Pro vážné zájemce, kteří mají problémy se spánkem, je připravena prohlídka spánkových laboratoří. Na prohlídku je však nutné přihlásit se předem na email[email protected],“ doplnil Gejdoš.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu je vědecko-výzkumné centrum, jehož posláním je hledání nových metod, technologií a léčiv pro prevenci, diagnostiku a léčbu srdečních a neurologických onemocnění. Funguje od podzimu roku 2012. Náklady na jeho vybudování a fungování v letech 2011 až 2015 činily 4,5 miliardy korun. Na dalších pět let dostane centrum další miliardu korun.

V posledních letech vznikly v areálu svatoanenské nemocnice tři nové budovy za téměř tři miliardy korun. V jednom je pavilon intenzivní medicíny, ve druhém kardiologická klinika a ve třetím právě centrum. Skoro dvě miliardy dal na vybudování komplexu stát, skoro miliardu dala nemocnice, která se tím výrazně zadlužila. Dluhy jí vznikaly i kvůli špatné úhradové vyhlášce. Za poslední rok však dluhy klesly z 800 milionů na půl miliardy. Stalo se tak díky mimořádným dotacím ministerstva zdravotnictví, vyšší úhradě za zdravotní péči a snížením počtu zaměstnanců.

-čtk-