Pardubický kraj se aktivně postavil k problematice stárnutí lékařů, u praktických lékařů pro dospělé se mu podařilo praxi pro mladé lékaře zajistit, u pediatrů je situace komplikovanější. Foto: Znak Pardubického kraje

Pardubický kraj poskytne sedm dotací na praxi mladých lékařů

První grant na poskytování praxe absolventům lékařských fakult využije v Pardubickém kraji sedm praktických lékařů. Získají celkem 336.000 korun, informovala ČTK Zuzana Nováková z kanceláře hejtmana. Dotace hejtmanství zavedlo letos, aby podpořilo začínající lékaře v oborech všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost. Ti se musejí na poskytování zdravotní péče připravovat tři roky.

 

Sedm zkušených lékařů si vezme na rok na praxi po jednom absolventovi medicíny. Výše poskytnutého grantu na jednoho absolventa je 48.000 korun na období 12 po sobě jdoucích měsíců od podpisu smlouvy.

„Těch sedm jsou praktici pro dospělé, pro děti žádný. Právě praktické lékařství pro děti a dorost je do budoucna větší problém,“ sdělil ČTK vedoucí krajského odboru zdravotnictví Miroslav Gregor.

V Pardubickém kraji jsou dvě třetiny praktických lékařů starší 50 let, dvanácti z nich je přes 70 let. Populace praktických lékařů stárne a dostatečně se neobnovuje. Kraj sice nemá povinnost garantovat dostupnost těchto lékařských služeb, ale snaží se jí školením mladých adeptů napomoci. Dotační program bude pokračovat i příští rok, žádosti bude krajský úřad přijímat od července do září.

-čtk-