Jedním ze tří vědců, kteří obdrží hlavní Cenu ministra je i profesor Jiří Bártek, nejcitovanější český badatel vůbec. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Sedm vědců obdrží ocenění ministerstva zdravotnictví za výzkum

Sedm vědců dnes v Praze obdrží ceny ministra zdravotnictví a čestná uznání za zdravotnický výzkum pro letošní rok. ČTK to sdělila Pavla Bednářová z tiskového oddělení ministerstva. Vědci dostanou ocenění za širokou škálu projektů – od výzkumu nádorů, přes mozkové příhody až po nemoci přenosné mezi lidmi a zvířaty.

 

Ceny ministra obdrží tři vědci. Jedním z nich je Jiří Bártek z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který zkoumal vznik a úlohu nádorových buněk a léčbu glioblastomu, nejagresivnějšího typu mozkových nádorů. Renata Cífková z Centra kardiovaskulární prevence 1. LF a Thomayerovy nemocnice získá cenu za výzkum rizik pro pacienty po mozkové příhodě a zvýšení šancí na jejich přežití.

Třetím vyznamenaným je Ondřej Viklický z Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM), který se zabýval možnostmi včasného odhalení budoucího poškození transplantovaných ledvin. Každý ze tří oceněných obdrží od ministerstva 100.000 korun.

Další čtyři vědci dostanou od ministra čestná uznání. Mezi nimi je David Školoudík z Fakultní nemocnice Ostrava za výzkum snížení rizika mozkového infarktu, Jiří Gallo z Fakultní nemocnice Olomouc za výzkum příčin uvolňování umělých kloubů, Ondřej Hrušák z 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze za výzkum zlepšení diagnostiky leukémie a lymfomů a Bohumír Kříž ze Státního zdravotního ústavu za zkoumání ohnisek nákaz přenášených mezi lidmi a zvířaty.

-čtk-