Ústavní soud v minulosti již několikrát omezil prostor pro regulaci ve zdravotnictví. Zasáhne znovu? Foto: Ústavní soud

Ústavní soud projedná úhradovou vyhlášku už příští týden

Ústavní soud (ÚS) se stihne ještě před koncem roku vyjádřit k letošní úhradové vyhlášce ve zdravotnictví. Na 16. prosince svolal veřejné vyhlášení nálezu, zjistila ČTK z programu jednání soudu. Vyhláškou stanovující hodnoty bodu, výši úhrad a regulační omezení se ÚS zabýval od února z podnětu 17 senátorů.

 

Skupina senátorů navrhla buď zrušit celou úhradovou vyhlášku, nebo alespoň část její přílohy, která upravuje úhradu formou případového paušálu. V létě podala jiná skupina senátorů kolem Jitky Seitlové (za SZ) druhý návrh za zrušení části téže vyhlášky. Ústavní soudci jej odmítli. Argumenty Seitlové a jejích kolegů přesto soud zohlednil, získali totiž postavení účastníků v řízení o prvním návrhu.

Pod druhý návrh se podepsalo 16 senátorů z různých klubů. Kritizovali zejména koeficienty, jež rozdílně upravují úhrady v jednotlivých krajích. Koeficienty podle senátorů odrážejí migraci pojištěnců mezi kraji, nikoli jejich skutečnou nemocnost. Vznikají tak nerovnosti v úhradách poskytnutých za stejnou péči jednotlivým nemocnicím.

Vzhledem k tomu, že oba návrhy zpochybňují tentýž předpis, narazila skupina kolem Seitlové na takzvanou překážku litispendence. Ta v procesním právu brání zahájení dalšího řízení před soudem, pokud o téže věci již běží jiné řízení.

Úhradová vyhláška každoročně stanovuje hodnoty bodu, výši úhrad a regulační omezení. Podle ní pak platí pojišťovny nemocnicím a lékařům. Sporné koeficienty, které kritizuje skupina kolem Seitlové, vycházejí z celkového čísla poklesu nebo nárůstu počtu pojištěnců jednotlivých pojišťoven v krajích.

-čtk-