Sestřičky se s pomocí zdravotních klaunů snaží zpříjemnit pobyt v nemocnici zejména dětem. Snímek je z Dětské nemocnice v Brně. Foto: Zdravotní klaun o.p.s.

Vánoce v nemocnici nemusí být smutné

Místo mihotavých světel svíček sledujete kanylu, která vám do žíly přivádí léky. Vůní jehličí nahradí pach desinfekce a milované blízké zdravotnický personál. Nikdo z nás je nechce zažít, ale přesto jsou vánoce v nemocničním prostředí pro mnoho lidí realitou. Dlouhodobé zdravotní problémy, náhlé zhoršení zdravotního stavu nebo třeba úraz, to vše může znamenat, že svátky strávíte úplně jinde a jinak, než jste si přáli.

 

Sama jsem takové Vánoce vloni zažila a pochopila, jak jsou i zdánlivé drobnosti v nemocnici během svátků důležité. Stres a strach o zdraví jsou během Vánoc snad ještě větší, stejně jako pocity smutku a beznaděje, když místo svého domova obýváte poněkud sterilní nemocniční pokoj. Vnímají i to lidé, kteří v nemocnicích pracují. Pacientům, kteří musí Vánoce trávit jinak, než by si představovali, se snaží svátky co nejvíce zpříjemnit a to bez ohledu na fakt, že pro ně samotné to často znamená práci navíc. Nemocnice a lidé v nich musí fungovat prakticky stejně jako kterýkoliv jiný den v roce a být připravení postarat se o pacienty, kteří potřebují lékařskou péči. „Pracovat v nemocnici, ať už jako lékař či nelékař, je poslání a služby o Vánocích jsou jeho součástí,“ říká Kristýna Fejfarová z Nemocnice Frýdlant.

Kdo může, jde na Vánoce domů

Foto: Zdravotní klaun o.p.s.
Foto: Zdravotní klaun o.p.s.

Základní (před)vánoční pravidlo všech nemocnic je co nejvíce pacientům umožnit trávit svátky se svými blízkými. „Pokud to zdravotní stav umožňuje, uvolňujeme pacienty na vánoční svátky do domácí léčby. Vnitřní psychická pohoda v kruhu rodinném, příznivě působí na zdraví pacienta,“ popisuje Martina Vápeníková, mluvčí pražské Nemocnice na Homolce. Třeba v Nemocnici Frýdlant, která se také snaží co nejvíce hospitalizovaných propustit domů, zůstává nejvíce pacientů na oddělení následné péče. Zažít Vánoce doma je také velkým přáním dětských pacientů, pro které je pobyt v nemocničním prostředí ještě náročnější než pro dospělé. „Snahou lékařů a sestřiček samozřejmě je, aby děti vánoční svátky v nemocnici trávit nemusely. Proto na oddělení zůstávají jen ty, které opravdu nemohou domů, za svými blízkými“ říká Jana Pyskatá, vrchní sestra Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Propustit dlouhodobě hospitalizovaného pacienta domů na Vánoce ale může nemocnici překvapivě přinést spíš problémy. „Samozřejmě, že se snažíme, aby maximum lidí, kteří jsou schopni opustit nemocnici a mají s kým trávit Vánoce, mohlo být o svátcích se svými blízkými, i když nás to stojí peníze,“ popisuje Martin Hollý, ředitel pražské Psychiatrické nemocnice Bohnice. Systém financování zdravotní péče je nastaven tak, že lůžkovému zdravotnickému zařízení proudí peníze podle toho, zda jsou pacienti hospitalizovaní a pobývají na lůžku. Pokud nemocnice dlouhodobě hospitalizované pacienty na Vánoce propustí, aby je za pár dní následně přijala zpět, o část prostředků tak přijde. „Dát našim pacientům možnost trávit Vánoce s rodinou, která je ochotná a schopná se o ně postarat, je ale důležitější,“ dodává psychiatr.

Dobrovolníci i klauni proti samotě

Foto: Zdravotní klaun o.p.s.
Foto: Zdravotní klaun o.p.s.

Nemocnice hledají různé způsoby, jak pacientům nedobrovolný vánoční pobyt co nejvíce zpříjemnit, byť jde obvykle o něco, co je vlastně „navíc“ a na co samo zdravotné zařízení nedostává finance. Neznamená to však, že by vánoční svátky probíhaly jako běžné dny. Právě naopak. Nechybí vánoční výzdoba, dárky, ale i možnost mít společnost, i když jsou blízcí daleko, nebo vyhledat péči duchovního. Často se jedná o dobrovolné aktivity zdravotnického personálu, obvykle sester, nebo pomoc dobrovolníků. Odměnou je jim „jen“ dobrý pocit lidské blízkosti.

„Být v nemocnici o Vánocích není nic, o co by člověk stál. Snažíme se proto pacientům jejich pobyt v těchto dnech u nás zpříjemnit. Notně nám pomáhají také dobrovolníci, kteří pacientům vyrábí dárky nebo přání anebo za nimi přijdou si popovídat,“ popisuje Petr Čech, náměstek pro léčebnou péči Thomayerovy nemocnice v Praze. Specifický režim mají pak dětská oddělení a to i díky mnoha dobrovolníkům a sponzorům. „Být dítětem a trávit Štědrý večer v nemocnici je obzvláště smutné. I zde nám pomáhají dobrovolníci, ale samozřejmě také rodiny nemocných dětí. Do nemocnice také míří pro děti spousta darů, naposledy například od Speciální pořádkové jednotky Policie ČR anebo ze škol a obyvatel ze spádové Prahy 4, za což touto cestou velmi děkuji,“ shrnuje Čech.

Foto: Zdravotní klaun o.p.s.
Foto: Zdravotní klaun o.p.s.

„Díky sponzorům dostávají hospitalizované děti vánoční dárky,“ popisuje obvyklou praxi Tomáš Oborný, mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava. Sponzoři pomáhají zajistit dárky pro děti i v největší české nemocnici Fakultní nemocnici Motol v Praze. „Dárky od různých sponzorů míří za dětmi a my jsme velmi rádi za tuto pomoc. Svůj vánoční dárek tak mohou dostat třeba děti po operacích, u nichž není možné, aby trávily svátky doma,“ říká Pavlína Daňková, mluvčí nemocnice. Přátelská a zároveň tak trochu slavnostní podoba Vánoc je podle ní dílem zdravotních sester. „Je na nich vidět, jak se snaží a jak mají svou náročnou práci rády,“ dodává.

Jedním z velmi užitečných pomocníků pro malé pacienti jsou i zdravotní klauni, kteří za dětmi přichází nejen v (před)vánočním čase. Přímo na Štědrý den se ukážou například v Orlickoústecké nemocnici, Fakultní nemocnici Brno nebo Fakultní nemocnici Motol. „Klauni nezahálí ani o svátcích a dochází do nemocnic, a to se stejným neb spíš ještě větším elánem,“ vysvětluje Kateřina Procházková z obecně prospěšné společnosti Zdravotní klaun. Vánoční klauniády jsou pak do jisté míry podobné obvyklému programu, který se ale nese ve svátečním duchu. „Zpívají se koledy, klauni hrají na ukulele, mají vánoční rekvizity, a nezřídka se stává, že chodí omotaní vánočními světélky a neváhají se i rozsvítit. Radostí svítící oči dětí jsou totiž k nezaplacení,“ dodává. Snahou klaunů je co nejvíc navodit atmosféru, kterou by děti mohly zažít doma a samozřejmě přinést, co nejvíce smíchu a radosti, aby děti zapomněly na smutek a bolest.

Foto: Zdravotní klaun o.p.s.
Foto: Zdravotní klaun o.p.s.

„Minulý týden jsem s klauny navštívila FN Brno Dětská – Černopolní a nikdy nezapomenu na tříletou holčičku, kterou klauni navštívili jako první. V pokoji s ní byla ještě menší holčička, toho času spící krátce po operaci, klauniáda tedy musela být naprosto tichá. Tolik radosti a bublinek beze slov jsem snad nikdy neviděla. Klauni pak pokračovali do dalšího pokoje, kde byly čtyři děti, zde se již hrálo na ukulele a zpívalo. Malá holčička z prvního pokoje donutila maminku, aby ji tam vzala. Naběhla doprostřed pokoje a ve třech letech a s vážnou nemocí předvedla takové taneční vystoupení na koledu „Ježíšku panáčku“, že nám všem šly slzy do očí, a asi nikdo sám nevěděl, jestli to byly slzy radosti, dojetí, smíchu nebo naděje,“ vzpomíná Procházková.

Dárky nejen pro děti

Foto: Zdravotní klaun o.p.s.
Foto: Zdravotní klaun o.p.s.

Děti v nemocnici si samozřejmě od Ježíška přejí stejné dárky, jako děti doma. „Holčičky chtějí panenky. U kluků jednoznačně vedou autíčka nebo bagry na písek. Plyšáci jsou stále populární snad u všech dětí každého věku. Starší děti by rády pod stromečkem našly mobily, tablety, play station nebo notebook,“ popisuje Jana Pyskatá, vrchní sestra Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a VFN a přidává to, co si přejí hospitalizované děti: „Osmiletý Tomášek by si pod stromeček přál postavičky a knížky X-man a Avengers. Malý pětiletý Péťa, který na oddělení leží i s maminkou, by si zase přál nové vláčky, domečky a hlavně most na vláčkodráhu, kterou budují s dědečkem. Holčičky Terezka a Karolínka chtějí nejvíc víly Winx a Terezka ještě dodává, že by si přála jehlu na zaplétání korálků do vlasů.“ Za dětmi, které musí na Štědrý den zůstat v nemocnici, pak obvykle přijde celá rodina a oslaví sváteční večer spolu, byť ne doma. „Všichni zdravotníci z Kliniky dětského a dorostového lékařství všem dětem samozřejmě přejí všechny splněné sny, ale na prvním místě, to nejdůležitější – zdraví,“ shrnuje Pyskatá.

Nemocnice Frýdlant se snaží svým dospělým pacientům nabídnout alespoň část toho, na co jsou zvyklí během Vánoc doma. „Na jednom z našich pracovišť si sestry společně s pacienty zpívají koledy s akordeonem, jinde se poslouchají koledy z CD. V televizích běží pohádky. Sestřičky se snaží o vytvoření pohodové vánoční atmosféry. Na oddělení dochází více příbuzných, nosí pacientům cukroví a jiné vánoční pochoutky,“ shrnuje Kristýna Fejfarová s tím, že na výzdobě oddělní se často podílí sami pacienti, kteří vytváří různé dekorace v rámci ergoterapie. Samozřejmě, pokud to umožňuje epidemiologický režim pracoviště. „Jde zejména o dlouhodobá ošetřovatelská lůžka. Na ostatních odděleních výzdobu připravily sestry nebo si ji „objednaly“ u pacientů následné péče,“ dodává.

Foto: Zdravotní klaun o.p.s.
Foto: Zdravotní klaun o.p.s.

Výroba vánočních dekorací patří také k vánočním přípravám v Psychiatrické nemocnici Bohnice. Zde personál prožívá advent spolu s pacienty, třeba díky adventním koncertům, které zde probíhají o všech adventních nedělích. Třetí neděle adventní je pak ve znamení vánočních trhů, kdy se nemocnice ještě více otevírá veřejnosti a ukazuje, čemu se pacienti věnují během roku. Ke koupi jsou výrobky pacientů, které vznikají v rámci různých terapeutických programů. „K posledním dnům před Vánoci u nás na jednotlivých oddělení i v kostele, který součástí našeho areálu, patří zpívání koled. Celkem náš Koledaband složený z muzikoterapeutů i našich pracovníků zvládne 27 vystoupení,“ popisuje ředitel nemocnice s tím, konkrétní podoba Vánoc na 33 lůžkových odděleních je na sestrách. Záleží pochopitelně na zdravotním stavu pacientů, ale i specificích jednotlivých oddělení. „Velmi nám pomáhá náš spřízněný sbor Církve českobratrské evangelické, který pro část našich pacientů nakupuje dárky,“ dodává Hollý.

Foto: Zdravotní klaun o.p.s.
Foto: Zdravotní klaun o.p.s.

K vánočnímu provozu patří také zajištění duchovních potřeb hospitalizovaných i samotného personálu. Nemocniční kaplani se bohudík stali součástí péče o nemocné a jsou k dispozici i během Vánoc. „Pokud v období vánočních svátků nebude moci zajistit spirituální péči náš nemocniční kaplan, zprostředkuje nemocnice kaplana dobrovolníka či dalších duchovních státem registrovaných církví, se kterými máme uzavřenou ústní dohodu. Ve vážných případech je zde spirituální péče zajištěna do hodiny od požádání o tuto službu, v dalších případech do druhého dne,“ přibližuje Martina Vápeníková z Nemocnice Na Homolce.

 

Kapr s bramborovým salátem, ale i dietní strava

Vánoční podobu dostává překvapivě i nemocniční strava, byť zde platí mnohá omezení. Ne všechny nemocnice mají stravování plně ve své režii, často jim jídlo dodávají externí firmy. Ale ani v případě, kdy se vaří přímo v areálu zdravotnických zařízení, nemusí pacienti dostat obvyklou večeři v podobě kapra s bramborovým salátem. Rozhodující je zdravotní stav nemocných. Třeba pro pacienty po krátce operacích nebo nemocné se zažívacími chorobami by mohly tradiční štědrovečerní pokrmy znamenat zhoršení zdravotního stavu. „Snažíme se pacientům nabídnout štědrovečerní menu a to i s cukrovím, ale jídlo je samozřejmě připraveno s ohledem na jejich dietní potřeby,“ popisuje situaci ve FN Ostrava Oborný.

V Nemocnici Na Homolce připravují tradičního smaženého kapra s bramborovým salátem, vánočního kubu i rybí polévku. „Pacienti s dietou dostanou rybu dušenou a ostatní stravu s ohledem na jejich zdravotní stav,“ dodává Vápeníková. Ve Všeobecné fakultní nemocnici pak ti, kteří nemají dietní omezení, dostanou smaženou tresku s bramborovým salátem a těm co musí dodržovat dietu, bude servírovaná přírodní treska s bramborem. Mnozí pacienti dostávají i vánoční pokrmy, včetně cukroví z domova. „Lidé o Vánocích často hřeší, a stejně tak ti, kteří jsou v nemocnici. Personál tedy v některých případech přimhouří i oči,“ doplňuje Petr Čech z Thomayerovy nemocnice.

Pohotovost pro všechny, co o svátcích trpí

Adventní dílny nemocnice Frýdlant
Adventní dílny nemocnice Frýdlant

I když na odděleních svítí barevná světýlka a děti dostávají dárky, nemocnice musí fungovat, bez ohledu na vánoční atmosféru. „O naše pacienty je o Vánocích postaráno ve standardním režimu, jako kterýkoliv jiný den v roce. V tomto nemůžeme a ani nechceme dělat kompromisy. Naše nemocnice funguje 24 hodin denně 365 dní v roce,“ vysvětluje Tomáš Oborný z FN Ostrava. I během vánočních svátků se tak provádí nezbytné zákroky a pacienti dostanou kvalitní péči. Pro mnohé zaměstnance to znamená mít místo Vánoc běžné pracovní dny a sloužit pacientům.

„Naši pacienti jsou vždy na prvním místě, a tak nemocnice funguje naplno. Provoz žádného z oddělení není omezen, ale vše probíhá jako jindy, i když se samozřejmě snažíme, aby Vánoce byly pro naše pacienty co možná nejpříjemnější,“ shrnuje Pavlína Daňková z FN Motol. Symbolickým dárkem pro blízké pacientů je pak to, že se během vánočních svátků a také několika prvních lednových dnů neplatí v areálu nemocnice poplatek za parkovné. Podle ní ale není neobvyklé, že jsou vánoční služby pro personál více stresující než jindy, vypjatá vánoční atmosféra, náhlé zdravotní problémy, ale třeba i nutnost čekat na ošetření či zvyšující se agresivita některých pacientů znamená pro zdravotníky ve všech nemocnicích nemalou zátěž. Některé vánoční služby jsou tak opravdu náročné. „Pokud je zima přicházejí pacienti se zlomeninami, po Štědrém dnu pak s bolestmi břicha, zvracením, nevolnostmi a podobně. Na odděleních je tak zajištěna standardní služba, i když se stará o menší počet pacientů,“ dodává Kristýna Fejfarová z Nemocnice Frýdlant.

V Psychiatrické nemocnici Bohnice jsou pak připravení postarat se o všechny, pro které jsou Vánoce náročné až příliš, ať už kvůli tomu, že se zhorší psychické onemocnění, se kterým se léčí, nebo se u nich objeví problém, jenž nejsou schopni zvládnout sami. „Fungujeme nepřetržitě, náš centrální příjem i centrum krizové intervence jsou otevřeny 24 hodin denně 365 dní v roce a k dispozici všem, kteří se dostanou na úzkých,“ říká ředitel nemocnice Martin Hollý. Podle něj „nařízené štěstí“ o Vánocích znamená pro mnoho lidí spíš stres, než pozitivní pocity. „Během každých Vánoc nás vyhledávají lidé, kteří potřebují pomoc. Vždy je moc dobře, když se rozhodnou nás vyhledat. My jsme tu pro ně a připraveni jim pomoci,“ uzavírá.

Ludmila Hamplová