Ministerstvo zdravotnictví připomíná, že na základě výsledků kontroly podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Foto: Logo VoZP

Vojenská pojišťovna znepokojuje ministerstvo, plánuje jí zkontrolovat

Ministerstvo zdravotnictví plánuje kontrolu Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) na příští rok. Zaměří se při ní i na skutečnosti, které nyní prošetřuje protikorupční policie. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová v reakci na to, že protikorupční policie obvinila kvůli nehospodárnému nakládání s finančními prostředky generálního ředitele VoZP Karla Šteina.

 

Obvinění se týká více než 20 podezřelých zakázek. Spolu se Šteinem jsou údajně obviněni i tři lidé ze soukromé sféry, informovaly dnes Lidové noviny (LN). Štein, jenž pojišťovnu vede přes šest let, obvinění popírá.

„Ministerstvo tento případ znepokojuje. Přestože má o současné situaci málo informací, může čerpat pouze z médií, je pravděpodobné, že jde o dohru problému, na který upozornila kontrola ministerstva provedená ve VoZP na přelomu let 2012 a 2013,“ uvedla mluvčí.

Připomněla, že právě na základě výsledků této kontroly podalo ministerstvo zdravotnictví trestní oznámení na neznámého pachatele, podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a podnět ministerstvu financí s žádostí, aby ho podstoupilo příslušnému finančnímu úřadu.

„Je nutné vyčkat na výsledky orgánů činných v trestním řízení. Ministerstvo zdravotnictví bude situaci pečlivě sledovat. Plánovaná kontrola se zaměří i na věci související s touto kauzou. Ministerstvo však nemůže suplovat práci orgánů činných v trestním řízení,“ řekla mluvčí.

Podle mluvčího pojišťovny Richarda Medka považuje Štein obvinění za zcela absurdní a chápe ho jako další pokus o kriminalizaci VoZP.

Podle LN detektivové z protikorupční policie hledali dokumenty k veřejným zakázkám v budově ředitelství letos v červnu. Tehdy se podle listu spekulovalo, že hledají důkazy k zakázce na nábor klientů, za niž pojišťovna vyplatila za podivných okolností odměny 130 milionů korun.

VoZP, která mimo jiné hradí lékařskou péči českým vojákům, měla na konci loňského roku zhruba 700.000 klientů a za zdravotní péči loni vydala 14,41 miliardy korun.

-čtk-