VZP trvá na podobě smluv, které nedávno poslala pražskému protonovému centru. Správní rada potvrdila mandát ředitele Kabátka ve stávajícím rozsahu. Foto: archiv

VZP trvá na navržených podmínkách smlouvy s protonovým centrem, jeho připomínky neakceptuje

VZP včera úspěšně odstartovala fungování nového komunikačního systému s poskytovateli péče. První hodiny proběhly bez problémů, pochlubilo se včera vedení pojišťovny. Změna tak završuje pro VZP úspěšný rok, kterému přála i ekonomická situace. Bodem, který však pojišťovně zbývá vyřešit, je pražské protonové centrum. Navzdory dlouhodobému jednání stále ještě není domluvená smlouva.

 

„Správní radu VZP jsem dnes informoval o průběhu jednání z předminulého týdne. Zástupcům pražského protonového centra jsme zaslali návrh dohody o narovnání, tedy zjednodušeně vyřešení minulosti, plus návrh smluvního vztahu na úhradu služeb. Minulý týden ve čtvrtek jsme obdrželi protinávrh PTC, který byl dnes na správní radě projednán a byl potvrzen mandát ředitele VZP pro jednání se zástupci protonového centra přesně v rozsahu, jak byl zaslán protonovému centru, tedy bez akceptování připomínek,“ uvedl včera po jednání správní rady ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Ten zároveň představil první čísla z čerstvě spuštěného VZP Pointu. Od 5:45, kdy byl provoz úspěšně spuštěn, ho do 12 hodin využilo 2360 uživatelů, kteří dali 3386 podání, jako jsou oznámení od zaměstnavatelů přihlašujících či odhlašujících zaměstnance, vyúčtování péče od lékařů a podobně. „Dnes ve 12 hodin už máme o sto podání víc, než někdy za celý den. Zatím nemáme ani jednu stížnost od uživatelů,“ doplnil mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Vedle nového uživatelsky mnohem přívětivějšího portálu má VZP pro poskytovatele péče ještě jednu dobrou zprávu – po novém roce se zřejmě nemusejí obávat zpožďování plateb. „Finanční prostředky cash flow, které má pojišťovna k dispozici, jsou v takové výši, že by neměl být problém při přechodu z roku na rok. Každoročně byla vzhledem k ukončení jednoho roku a započetí dalšího otázka, zda bude pojišťovna schopna dodržet závazky vůči poskytovatelům péče zejména v prvních týdnech nového roku. Říkáme, že ano, stav cash flow je uspokojivý a nemělo by dojít k problémům,“ komentuje člen správní rady Jiří Skalický s tím, že už nyní lze s téměř stoprocentní jistotou říct, že bude dodržen zdravotně-pojistný plán na rok 2015.

„Rok 2015 se ukázal pro pojišťovnu velmi úspěšným. Má na tom bezesporu podíl dobře fungující ekonomika, výběr pojistného, ale i kroky, které se během roku podařilo učinit ve smluvní politice a dalších směrech,“ konstatuje předseda správní rady Jiří Běhounek.

Ke konci listopadu měla pojišťovna zůstatek na běžném účtu 1,3 miliardy korun, výsledek hospodaření základního fondu zdravotního pojištění byl plus dvě miliardy. Během prosince by pak mělo být 300 milionů korun převedeno do rezervního fondu, na kterém tak k 31. prosinci bude jedna miliarda.

-mk-