Ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta trvá na dodržování zákonů a odmítá přistoupit na vydírání firmy Tronevia. Foto: Koláž ZD

Ministr se plně postavil za ředitele Blahutu. SÚKL postupně zajistí systémy bez vydírající firmy

Takzvané elektronické recepty na léky by měly začít v Česku znovu plně fungovat zřejmě v březnu. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) systém zajistí bez nynějšího dodavatele, společnosti Tronevia. Do konce příštího týdne pak spustí registr pro léky s omezením, tedy na léčebné konopí. Novinářům to dnes řekl ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta. Dosavadní aplikace prozatím zakázal ústavu používat soud, podle firmy Tronevia SÚKL prý neoprávněně užíval její software. Jenže právě s autorskými právy je problém, firma je nebyla schopna až dosud hodnověrně prokázat, jak uvedl již před Vánoci Zdravotnický deník (zde). Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ČSSD) se za ředitele SÚKL a pracovníky této instituce plně postavil a označil postup firmy za vydírání.

 

„V současné době budou lékaři předepisovat a lékárníci vydávat listinné recepty s výjimkou přípravku s léčebným konopím a jednoho přípravku s pseudoefedrinem, kde nám začne fungovat registr léčebných přípravků s omezením,“ řekl Blahuta. Uvedl, že centrální úložiště a služba e-receptů začne pak fungovat v „nízkých jednotkách měsíců, řekněme v březnu“. Takzvaný konopný registr se spustí do konce příštího týdne.

O předběžné opatření požádala soud Tronevia. Systémy elektronického receptu, hlášení závad léčiv a další aplikace označila za svá autorská díla. Soud je prozatím zakázal používat. SÚKL se odvolal.

Pochybná autorská práva

Ředitel SÚKL v předvánočním rozhovoru pro Zdravotnický deník vysvětlil hlavní příčinu současného stavu, tedy proč například neuzavřel s firmou Tronevia dohodu o narovnání.

„Nejsem schopen podepsat něco, o čem jsem přesvědčen, že není v souladu se zákony, tedy například schválit výdej nepredikovatelného množství veřejných finančních prostředků. SÚKL je připraven uzavřít s firmou Tronevia dohodu o narovnání, ale během posledních pěti měsíců, kdy společnost začala najednou překvapivě uplatňovat svá práva, nám nebyl dodán žádný prokazatelný a obhajitelný písemný důkaz nebo dokument, který by vznik jejího nároku prokazoval,“ uvedl Zdeněk Blahuta pro ZD.

Zeptali jsme se také přímo s vědomím, že firma Tronevia vznikla takříkajíc na zelené louce, zda není možné, že se ke stejným autorským právům přihlásí jiné společnosti. „Tyto indicie tady skutečně jsou a potvrzují obavy ústavu, abychom v dohodě o narovnání nepodepsali něco, k čemu by se případně hlásil další subjekt, nebo něco, co již bylo v minulosti vypořádáno,“ odpověděl nám ředitel.

Ministr: SÚKL není dojná kráva

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se dnes za Zdeňka Blahutu stoprocentně postavil a označil postup firmy za vydírání. „Pokračování podpory servisu elektronických agend je podmíněno současným podpisem uznání jakýchsi autorských práv, která nejsou vyčíslena a mohou údajně šplhat na stovky milionů korun,“ uvedl Němeček. Dodal, že „státní instituce nemůže sloužit jako dojná kráva“, ústav na návrh firmy nepřistoupí a rozhodne soud. Vyjádření firma má poskytnout médiím během pátku.

Podle ministra situace komplikuje práci zaměstnancům SÚKL, ale instituce dál plně funguje. „Bezpečnost pacientů a dohled nad českým trhem nejsou v žádném případě nijak ohroženy,“ uvedl Blahuta.

Podle něj se závislost SÚKL na dodavateli v minulosti „dlouhodobě budovala“ a nyní končí, instituce chce mít systémy ve své správě. Ministr řekl, že Tronevia nedostane ani připravovanou zakázku za desítky milionů, kterou měla získat. Němeček podle médií žádal v listopadu vládu o schválení přidělení zakázky za 50 milionů korun bez soutěže, aby se provoz dál zajistil.

Tronevia v prosinci uvedla, že systémy vytvořila v letech 2012 až 2014, smlouvy na ně vypršely ústavu k loňskému srpnu a dál je provozoval sám bez licencí. Firma vznikla v roce 2011. Některá média psala, že zakázku na správu centrálního úložiště vyhrála společnost půl roku po svém vzniku, sama ji neprovedla a zajistil ji její subdodavatel IT Vítkovice Solutions. Za poslední čtyři roky Tronevia prý získala od ústavu přes 100 milionů korun.

Podle Němečka není situace SÚKL v české státní správě mimořádná. Potíže s informačními technologiemi mají i jiné resorty. Ministr řekl, že velká část agendy se váže na monopolní firmy, smlouvy se dají těžko vypovídat a autorská práva nejsou vyřešena. Například úřady práce musely před časem přestat používat své systémy kvůli pochybením ministerstva práce při výběru dodavatele.

-čtk, red-