Vlasovec loa loa způsobuje zánět spojivek a svědění v oku. Další dvě hlístice, Mansonella streptocerca a Onchocerca volvulus, pak způsobují takzvanou říční slepotu. Foto Flickr

Oční infekce? Jednou z příčin může být parazitický červ (video)

Mít oční infekci možná na první pohled nezní tak hrozně – ovšem s jistými výjimkami. Své o tom zjistila pacientka, která se při návštěvě lékaře dozvěděla, že za její zánět v oku může parazitický červ. Nejde přitom zdaleka o ojedinělý jev – hlístice je v některých částech světa nejčastější příčinou slepoty.

 

Lidé v Česku obvykle chodí k očnímu lékaři kvůli špatnému zraku nebo zánětu spojivek. V některých částech světa se ovšem mohou oftalmologové setkat s mnohem exotičtějšími chorobami. Jednou z nich je například infekce parazitickou hlísticí, kterou spatřil díky mikroskopu lékař v oku jedné své pacientky (viz video níže). Tento červ se nejprve pohyboval ve spodní části duhovky, nakonec však své teritorium rozšířil na celou zorničku. Hostitelku ovšem problém netrápil tak, jak by se na první pohled mohlo zdát – červ ji přinutil jen občas zamrkat.

Hlístice, kterých existuje kolem 15 tisíc, jsou v některých částech světa, například v tropických částech Afriky, hlavní příčinou slepoty. K nákaze většinou dochází z nedostatečně uvařeného masa, při jehož konzumaci se člověk dotýká obličeje, nebo pitím vody kontaminované lidmi či zvířaty. Většina hlístic se přitom přenáší díky hmyzu, kdy po kousnutí larvy parazita proniknou pokožkou. Když vyrostou a mají mladé, mohou se některé z nich skrz tkáně dostat až do oka.

„Může žít v oku, protože jako parazit se tento červ vyvinul k životu v těle jiných živočichů a je v tom velmi dobrý. Změnil hostitelův imunitní systém ve prospěch vlastního přežití. Produkuje molekuly, které reagují s molekulami hostitelova imunitního systému a mění ho,“ přiblížil pro Daily Mail Mark Viney, biolog specializující se na hlístice z bristolské univerzity.

Infekce hlísticemi lze léčit protiparazitickými léky a operacemi. Žena na videu, která se parazitem nakazila, byla léčena tak, že jí byla naříznuta spojivka a následně z ní byl pomocí speciální trubičky odsát infikovaný sklivec.

Na oči se z hlístic zaměřuje vlasovec oční zvaný loa loa. Ten parazituje ve spojivkovém vaku mezi spojivkou a bělmem a je příčinou svědění oka a zánětu kůže. Přenáší se hlavně bodavým hmyzem v tropických oblastech Afriky nebo v Indii, přičemž způsobuje loalózu nebo kožní, takzvané kamerunské, boule. Nemoc zvanou říční slepota pak přenášejí dvě další hlístice, kterými je na světě nakaženo 30 až 40 milionů lidí a 300 tisíc jich kvůli nim osleplo.

Podívejte se, jak vypadá oko nakažené hlísticí:

-mk-