V Tachově je mobilní hospic, ošetřovatelé budou jezdit za klienty

V Tachově včera otevřeli mobilní hospic, první podobné terénní zařízení v Plzeňském kraji. Poskytuje nepřetržitou službu pro nevyléčitelně a těžce nemocné. Provozuje ho Hospic svatého Jiří, který již úspěšně působí na Chebsku. Jeho pracovníci budou dojíždět za nemocnými domů. Na letošek dá kraj na hospic 150.000 korun, další podporu poskytne město a další dárci, řekla ČTK krajská radní Milena Stárková (ČSSD). Hospic už má pokryty zbylé roční náklady ve výši 600.000 Kč.

 

„Jde o úplně novou službu, kterou po roce vyhodnotíme. Za paliativní péči budou lidé na sklonku života platit 150 korun za den. To je únosné a je to pro ně velká pomoc,“ uvedla Stárková. Podle ní by bylo vhodné, mít podobné zařízení v každém okrese.

Tachov poskytl nové službě prostory na náměstí a bude platit provozní náklady ve výši několika desítek tisíc korun. Služba bude fungovat 24 hodin denně sedm dní v týdnů. „Jde o pomoc rodině, do níž bude docházet ten, kdo bude potřeba, tedy zdravotní sestra, ošetřovatel, psychosociální pracovník a lékař. Nebudou stálými zaměstnanci, ale budou nasmlouváváni podle potřeb klientů,“ řekla Stárková.

Provozovatelé služby musí mít další sponzory, protože mobilní hospice zatím nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Fungují z darů a příspěvků různých institucí. VZP podle Stárkové zkouší od dubna pilotní projekt, který vyhodnotí letos na jaře, a řekne, zda tuto službu zařadí do placené péče. VZP vyplácí devíti mobilním hospicům 1300 korun na klienta a den, což je stejná suma jako pro kamenná zařízení, kde lidé většinou doplácejí ještě 300 Kč.

Kraj tato zařízení podle Stárkové velmi vítá a bude je finančně podporovat i v následujících letech. Pokud by tachovský hospic, který si kraji řekl o 150.000 korun, neměl peníze na provoz, je ještě kraj připraven pomoci. „Společnost konečně přichází na to, že je lepší, aby odcházející lidé zůstávali v domácím prostředí rodinného kruhu, kde se cítí lépe,“ uvedla. Mobilní hospice jsou podle ní pro celý systém péče levnější než kamenná zařízení.

Druhý mobilní hospic, který letos dostane od kraje také 150.000 korun, začne brzy fungovat v Plzni. Sociální zařízení Náruč – domácí hospicová péče Plzeň bude provozovat a zaštiťovat Církev československá husitská. Dosah hospice má být 30 kilometrů od Plzně.

V Plzni funguje už několik let Hospic svatého Lazara s 28 lůžky. Plzeňský kraj otevře ve druhé polovině roku osm hospicových lůžek v areálu své Klatovské nemocnice v budově bývalého plicního oddělení, která je obklopená zahradou a vzrostlými stromy.

Hospic je zdravotnicko-sociální zařízení sloužící k péči o nevyléčitelně a těžce nemocné lidi, tedy k takzvané paliativní péči, jejíž krédem je nejvyšší kvalita dožití lidí.

-čtk-