VZP pro tento rok ještě nemá zcela jasno, kolik bude hradit zubařům a za individuální složky úhrady. Foto: koláž ZD

Zubaři by měli dostat přidáno za protézy. Nad termínem je ale otazník

Úhradová vyhláška je hotová už dva měsíce, zdravotně-pojistné plány pojišťoven schválené, přesto ale ještě některé segmenty nemají definitivně jasno, jak to bude letos vypadat s úhradami jejich péče. Co se týče největší české zdravotní pojišťovny, ta jako každý rok ještě nemá dané tzv. individuální složky úhrady, na definitivní verdikt, kolik peněz budou dostávat, však tentokrát ještě čekají také zubaři.

 

„Výše úhrad je uzavřená, započtená a obsažená ve zdravotně-pojistném plánu. Jediné, kde to ještě není realizovatelné, jsou zubaři a individuální složky. Se zubaři jednáme. Řekli jsme a i ve zdravotně-pojistném plánu jsme započetli to, že jsou připravené peníze na navýšení úhrad materiálů. Jsme s nimi dohodnuti, peníze máme vyčleněné, ale momentálně to nemůžeme udělat. Na to musí ministerstvo zdravotnictví vydat nový cenový předpis,“ přibližuje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Prezident České stomatologické komory Pavel Chrz přitom zdůrazňuje, že domluva s VZP zatím padla jen na ústní bázi a není tedy pevně daná. „Podle pana ředitele Jiřího Mrázka (vedoucí odboru úhrad VZP, pozn. red.) je pojišťovna ochotna navýšit protetiku – celkové náhrady a jednoduché snímatelné náhrady. V jaké částce a od kdy ale netuším. Blokovat by to mohl cenový výměr ministerstva zdravotnictví, který hovoří o cenách protetiky. O navýšení už svého času hovořilo i ministerstvo zdravotnictví, tedy že by cenový výměr upravilo a doporučilo zdravotním pojišťovnám navýšení těchto dvou protetických náhrad. Jenže to mi pan ministr řekl před čtyřmi měsíci. Máme leden a stále se nic neděje,“ podotýká prezident Chrz.

To se asi nezmění ani v nejbližších dnech. Dosud totiž k navýšení v cenovém předpisu nedošlo a kdy vyjde nový, není známo. „Podle informace z odboru farmacie není termín vydání nového cenového předpisu dosud určen,“ uvádí mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Na zvýšení peněz za protézy si tedy budou muset zubaři ještě počkat. Jasno jinak zatím mají u čtyř zdravotních pojišťoven. „Úhradové dodatky na rok 2016 byly zatím připraveny se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra ČR, Oborovou zdravotní pojišťovnou zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví, Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou a Zaměstnaneckou pojišťovnou Škoda. S ostatními zdravotními pojišťovnami zatím jednáme. Ve všech případech se vychází z platné úhradové vyhlášky na rok 2016 a žádné další navýšení úhrad nebylo s žádnou zdravotní pojišťovnou projednáváno,“ dodává Pavel Chrz.

VZP pak musí za několik měsíců dořešit ještě individuální složky úhrady, v nichž jsou kardiovertery, kardiostimulátory, stenty, totální endoprotézy a kataraktry. To samé platí i o lécích v centrové péči. „Tyto individuální složky se nedomlouvají zálohově. Vždycky až na základě produkce předchozího roku se domlouvá, kolik se toho nasmlouvá a jak se to bude hradit. To můžeme udělat až tehdy, kdy budou vykázány reálné výsledky za rok 2015. Předpokládáme, že to bude na přelomu února a března,“ dodává Oldřich Tichý.

Michaela Koubová