Zleva: Jaroslav Krákora a Jiří Koskuba. Oba jsou lékaři, dlouholetí poslanci a členové ČSSD. Jejich konflikt zaskočil jak ostatní členy výboru, tak přítomné hosty. Foto: ČSSD, web J. Koskuby

Komedie, nebo ostuda? Konflikt mezi poslanci ČSSD Koskubou a Krákorou

Na zasedání Výboru pro zdravotnictví poslanecké sněmovny k „antikuřáckému zákonu“ (o obsahu jednání podrobně informujeme zde) došlo ke konfliktu dvou poslanců ČSSD Jiřího Koskuby a Jaroslava Krákory. Ostatní poslanci a hosté nevěděli, zda se smát nebo smutnit nad tím, čeho byli svědky. Výstup obou protagonistů byl ostudný. Nejprve Jiří Koskuba šokoval auditorium svým slovníkem, když popisoval zážitek z tramvaje. „Bezďák smrděl sám o sobě, ale byl ožralej jako .. a ještě zes…al látkovou židli,“ řekl poslanec Koskuba, jinak také primář z Nemocnice Na Bulovce na mikrofon před plným sálem.

 

Pak začal apelovat na to, že je třeba upravit „věci těch, kteří nosí znak republiky a zbraň, protože jsme je určili k tomu, aby pomáhali, chránili a uvědomme si, že tu někoho zavalujeme povinnostmi a sankcemi a dodnes nikdo nevyřešil, proč v rámci pofidérních lidských práv se nesmí odebrat krev očividně opilému šoférovi. Začněme odshora…,“ burcoval. Co se dělo dál jsme zachytili v doslovném přepisu.

 

Poslanecká sněmovna, zasedání Výboru pro zdravotnictví, 17.2. 2016, projednávání zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek.

Krákora (nasupeně): Už mě z toho bolí hlava. To jsou Jiří, nezlob se, žvásty. On to nikdo neřeší? Tak to řeš, když jsi zákonodárce! To jsou jenom řeči, které jsi tu říkal, tak něco udělej, napiš nějaký zákon, nějaký pozměňovák. V životě si nic neudělal…to za prvý…

Koskuba: Pane předsedo, pan poslanec Krákora přesahuje veškeré meze…

Krákora: Ta to dokaž, se neurážej..

Koskuba: Nebudu nic dokazovat, nebudu to poslouchat…(zvedá se a chystá k odchodu)

Krákora: Za druhé, je tam napsáno opilý nebo ovlivněn alkoholem, je tam jasně definováno v paragrafu, ž to je člověk, který fyzicky napadá lidi, ruší klid, ruší soužití, ničí majetek – jak to chcete jinak definovat – zjevně opilý nebo zjevně ovlivněn alkoholem? Přeci, když se opiju a nebudu dělat tyto nešvary a některé další, tak si mě nikdo nevšimne. To jinak nejde do zákona dát. Takto řešme, já to taky chci řešit.

Koskuba (odchází předčasně uražen ze sálu a plácá kolegu Krákoru po rameni): A vyřešils toho hodně za ty roky..

Krákora: Víc než ty! Ahoj.

Vyzula, předseda výboru: Myslím si, že nebyla překročena mez etického chování, můžeme tedy dál pokračovat.

V sále je hluk, protože rozzlobeně, ale nesrozumitelně cosi říká Jiří Běhounek, zjevně nespokojen s vystoupením kolegy Krákory, zaslechli jsme něco o jako „ostuda“.

-cik-