Areál Vojenské nemocnice v Brně upomíná na dlouhou historii, která již přesáhla 230 let. Foto: VN Brno

Ministerstvo obrany se chystá investovat do vrtulníků i do Vojenské nemocnice Brno

Mezi ministerstva, jehož veřejné zakázky vždy budí velký zájem, bezesporu patří ministerstvo obrany. Nedávno poslalo do vlády informaci o „významných“ zakázkách, které hodlá v letošním roce vypsat. Většina z nich je naplánována na několik let, ale zahájena bude už letos. Celkově má jít o zakázky za více než 22 miliard korun. Jsou mezi nimi investice do vrtulníků (ale nikoliv speciálně zdravotně-záchranářských) i do brněnské vojenské nemocnice.

 

Skutečnost, že je potřeba nahradit řadu let přesluhující ruské vrtulníky MI 24/35, které drží pohromadě jen díky šikovnosti vojenských techniků, je řadu let známá. Navíc jsou opraváři notně závislí na dodávkách ruské vojenské techniky, což také není úplně růžová situace s ohledem na celosvětový ekonomický vývoj a ruské aktivity v krizových oblastech.

Plánovači Ministerstva obrany ČR (MO) odhadují, že cena dvanácti nových víceúčelových vrtulníků by se neměla přehoupnout přes 8,6 miliardy korun a chtěli by je mít „pod střechou“ do roku 2026. Zároveň však přiznávají, že „doba plnění i předpokládaná hodnota VZ se mění v závislosti na konkrétních informacích od výrobců, případně na podaných nabídkách.“ Zdravotnický deník z těchto informací dovozuje, že se armáda nechystá v brzké době pořizovat vrtulníky, které by se specializovaly na leteckou záchrannou službu a splňovaly by kritéria, definovaná pro tento účel EU (o nejnovějším vývoji kolem letecké záchranky viz článek zde).

Necelých šest miliard korun pak bude obrana potřebovat na mobilní 3D radar, který je určen na kontrolu leteckého provozu v tzv. „malých výškách“ do 3000 metrů. Stávající jsou již za hranou své technické životnosti. K pořízení těchto radarů nás váží spojenecké úmluvy, jelikož za provoz do 3000 metrů si každá země ručí sama a tvoří jednu z páteřních schopností ochrany vzdušného prostoru.

V Brně budou přistavovat nemocnici

Na 899 milionů korun by měly mezi lety 2017 a 2020 přijít úklidové práce v budovách spravovaných ministerstvem obrany a to včetně dodávky hygienických a čisticích prostředků. V této částce se počítá s tím, že vítězná firma zajistí i údržbu venkovních ploch. O 26 milionů korun levnější by měla být stavba pavilonu operačních oborů v areálu vojenské nemocnice v brněnských Zábrdovicích. Vzniknout by měly dvě nové jednotky s kapacitou až 45 lůžek.

Plány souvisí s požadavky na péči o válečné veterány a také rozšíření tzv. „následné péče“. Nové operační kapacity by měly také zvýšit finanční soběstačnost Vojenské nemocnice Brno, která má velmi dobrou pověst. Přípravné práce by měly být zahájeny v prvním pololetí letošního roku a přijít by měly na 30 milionů korun. Hotovo by mělo být v roce 2019.

Největší letos vynaloženou částkou by mělo být téměř 551 milionů korun na pořízení munice nutné pro výcvik armády i její případné reálné nasazení, jelikož ve skladech se již nenachází dostatečné množství zásob.

Jiří Reichl, red

 

Článek vyšel na našem sesterském webu Ekonomický deník a byl pro naše čtenáře nepatrně upraven.