Dlouholetý ředitel Psychiatrické nemocnice v Dobřanech Vladislav ŽIžka potvrdil, že se přihlásil do konkurzu na nového šéfa. Foto: PN Dobřany

Ministerstvo vypsalo konkurz na ředitele Psychiatrické nemocnice v Dobřanech

Ministerstvo zdravotnictví hledá nového ředitele Psychiatrické nemocnice v Dobřanech na Plzeňsku, jednoho z největších zařízení svého druhu v zemi. Dlouholetého ředitele Vladislava Žižku loni v květnu odvolal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v reakci na to, že nemocnice v lednu propustila muže, který 25. května ubodal mladou knihovnici v Horní Bříze. Uzávěrka výběrového řízení byla 12. února, mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová ČTK nechtěla říci, kolik zájemců se přihlásilo.

 

Termín pro podávání přihlášek do výběrového řízení byl původně 29. leden, později jej ministerstvo prodloužilo. Podle Čechové proto, aby se mohlo přihlásit co nejvíc zájemců. „Jména ani počty uchazečů nesdělujeme, protože nemáme jejich souhlas,“ uvedla. Neřekla ani, kdy se samotné výběrové řízení uskuteční a kdy bude známé jméno nového ředitele. „Stanovení termínu konání výběrového řízení je plně v kompetenci pana ministra,“ řekla pouze.

Němeček se loni po odvolání Žižky setkal se zástupci zaměstnanců nemocnice, kteří se postavili za odvolaného ředitele, sepsali petici a byli ochotni i vyhlásit stávkovou pohotovost. Ministr pak nabídl, aby vyslali své zástupce do komise, která bude vybírat nového ředitele. Nemocnici s 1175 zaměstnanci a 1200 lůžky vede od loňského června pověřená ředitelka, primářka plicního oddělení Jarmila Hráchová. Žižka v zařízení pracuje jako odborník pro lékařskou péči. Zaměstnanci, se kterými ČTK mluvila, Žižku nadále podporují a v čele nemocnice by si ho přáli. „To, co se stalo, nebyla jeho vina, nemohl to nijak ovlivnit,“ řekla ČTK jedna ze sester.

„Přihlášku jsem podal, protože šetření prokázalo, že to, co se stalo, nebylo mé manažerské zavinění,“ řekl dnes Žižka ČTK. V čele psychiatrie stál 17 let.

Před týdnem plzeňský krajský soud zatím nepravomocně poslal třicetiletého vraha knihovnice do zabezpečovací detence. Jeho trestní stíhání zastavil státní zástupce už v prosinci. Soudní znalci, kteří mužův stav posuzovali, dospěli k závěru, že je psychicky nemocný. Trpí paranoidní schizofrenií, a to velmi atypickou formou, která se projeví jen v určitý okamžik a pak její projevy ustupují. Podle nich byl vzhledem ke své nemoci v době činu duševně nepříčetný. Muž, který jevil známky duševní poruchy a trpěl bludy, už byl na psychiatrii vícekrát, nedobrovolně naposledy loni v lednu v Dobřanech, když vyhrožoval své lékařce. Léčebna ho po několika týdnech propustila. U soudu se ukázalo, že muž byl několik dní před vraždou na psychiatrické klinice v Plzni. Ani tam lékař nenašel důvod pro to, aby ho hospitalizoval, a řekl mu, že ho do nemocnice nepošle.

-čtk-