Bradavka na snímku ilustrujícím projev rakoviny prsu správce Facebooku natolik dráždila, že je autorka byla nucena překrýt smajlíkem. Foto: Facebook/ Rowena Kincaid: Before I Kick The Bucket

Prudérní Facebook: fotky bradavek na síti nechceme. I když ilustrují nemoc a mohou zachránit životy

Obrázky ženských bradavek na sociální síť nepatří – a to za žádných okolností. Tak by se dal shrnout přístup Facebooku, který opakovaně smazal obrázek onkologicky nemocné pacientky Roweny Kincaid. Ta na svůj profil vyvěsila snímek své bradavky, okolo níž má vyrážku. Chtěla tak upozornit všechny ženy, že se rakovina prsu nemusí projevovat jen jako bulka, ale i dalšími způsoby – a že při některých příznacích je třeba ihned jít k lékaři. Navzdory tomu, že snímek nemá s lechtivostí nic společného a dal by se spíše zařadit do učebnice medicíny, Facebook ho maže – a tak Rowena Kincaid namalovala místo bradavky obličej a od té doby má zelenou.

 

Pravidla, kterých se Facebook drží, se někdy jeví navýsost absurdně. U žen postižených rakovinou prsu maže detaily bradavky s postiženou oblastí, nechává ovšem snímky celého ženského trupu s odhaleným prsem, na němž ale po operačních zákrocích není bradavka. Důvodem, proč je jejich autorky vyvěšují, přitom není nic jiného, než varovat jiné ženy před smrtelným onemocněním a těm, které trpí stejnou chorobou, dodat odvahu, že v tom nejsou samy.

Rowena Kincaid z britského Cardiffu se o své chorobě dozvěděla v říjnu roku 2013, kdy jí lékaři řekli, že má tři až šest měsíců života. I když se jejich chmurná prognóza nenaplnila, Rowenin stav se zhoršuje. Čtyřicetiletá žena s rakovinou prsu ve čtvrtém stadiu se proto rozhodla, že ve spolupráci s BBC natočí dokument Before I Kick the Bucket (tj. Než umřu). Ten je vyvěšen i na jejím Facebooku spolu s komentáři přibližujícími náročný boj s rakovinou. Když ale Rowena v lednu vyvěsila snímek s bradavkou, během několika hodin z profilu zmizel.

„Facebook mi oznámil, že automaticky odstranil můj poslední příspěvek kvůli pravidlům ohledně nahoty. Nevidí, že obrázek, který jsem tu vyvěsila, může zachránit životy. Pochopitelně jsem zklamaná, protože podělit se o ten snímek s vámi pro mě bylo těžké – jsem ohledně svého těla hodně citlivá a bála jsem se ho zveřejnit,“ napsala poté Rowena na svůj profil, který má v současnosti přes 12 tisíc fanoušků. O snímek, který na sociální síti visel jen pár hodin, se přitom podělilo 72 tisíc lidí.

Rowena Kincaid na svém facebookovém profilu popisuje svůj boj s rakovinou - od jejích projevů, přes průběh radioterapie až po to, jaké je ztratit vlasy a nosit paruku. Foto: Facebook/ Rowena Kincaid: Before I Kick The Bucket
Rowena Kincaid na svém facebookovém profilu popisuje boj s rakovinou – od jejích projevů přes průběh radioterapie až po to, jaké je ztratit vlasy a nosit paruku. Foto: Facebook/
Rowena Kincaid: Before I Kick The Bucket

Jeden den ano, druhý den ne

Krátce na to vyvěsila Rovena Kincaid obrázek znovu, tentokrát se se smajlíkem překrývajícím bradavku. „To, na co se díváte, je vyrážka na prsu okolo imaginární bradavky, v mém případě jde o příznak rakoviny. Může se tak projevit rakovina prsu – nemusí přitom jít přímo o oblast kolem bradavky, ale kdekoliv na hrudi. Zpočátku to může být jen v malém rozsahu a vypadat nevýznamně, ale jakákoliv vyrážka na prsou či hrudi, která nemizí nebo se zvětšuje, by měla být vyšetřena. Ačkoliv to nyní kvůli smajlíkovi není vidět, mám jednu bradavku světlejší a začíná se vtahovat dovnitř. Je to proto, že nádor je za bradavkou a odebírá jí tak krev – proto ta světlejší barva,“ vysvětluje na Facebooku pacientka.

Na začátku února poté, co si Rowena Kincaid stěžovala, Facebook vyvěsil její původní obrázek zpět. Ovšem jen na pár dní – 3. února ho opět odstranil (zda tam je či není v době vydání článku se mlžete podívat zde).

„Když máte rakovinu, stanete se expertem na své vlastní onemocnění. Nikdy jsem nevěděla, co hledat nebo že vyrážka může být příznakem rakoviny prsu. O víkendu jsem se vzbudila a pomyslela jsem si: mám na prsu vyrážku a umřu. A když se o to teď s nikým nepodělím, tak to umře se mnou. Po vyvěšení obrázku jsem zjistila, jak důležité to bylo. Lidé se o to zajímali a sdíleli to. Bylo zřejmé, že věděli jen o tom, že mají hledat bulku. Jenže jsou tu další věci, které se musí hlídat: svraštěniny, obrácené bradavky, bolest, vyrážka,“ uvedla podle deníku The Independent Rowena Kincaid. „Nevyvěsila jsem to, abych někoho urazila. Vyvěšení té fotografie byla jedna z nejstatečnějších věcí, které jsem kdy udělala – bylo to osobní a já se strašně bála. Faktem je, že šlo o snímek lidské části těla postižení nemocí. Kdybych měla rakovinu na palci a pověsila obrázek na Facebook, aby všichni věděli, jak to vypadá, napadlo by je to odstranit?,“ ptá se pacientka, které považuje za nechutné, když sociální síť odstraňuje obrázky, které mohou někomu zachránit život.

-mk-