Původce tuberkulózy Mycobacterium tuberculosis na snímku z mikroskopu. Česko je na tom ve výskytu této bakterie relativně dobře. Foto: CDC

S tuberkulózou se předloni v Česku léčilo 514 lidí. Výskyt u nás patří k nejnižším na světě

S tuberkulózou se předloni v Česku léčilo 514 lidí, o 12 víc než v předchozím roce. Situace v ČR zůstává příznivá, výskyt 4,9 případu na 100.000 obyvatel patří k nejnižším na světě. Vyplývá to z aktualizovaných dat, která zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky. Převažuje TBC plic – nemoc zasahuje dvakrát častěji muže než ženy, hlášena jsou také čtyři onemocnění u dětí do čtyř let věku. V roce 2014 zemřelo v Česku na TBC 39 lidí.

 

„Data za loňský rok budou zveřejněna v březnu. Zatím nemáme žádné údaje, které by naznačily aktuální trend,“ řekl ČTK předseda České ftizeologické a pneumologické společnosti profesor Vítězslav Kolek.

Z celkového počtu hlášených onemocnění byla TBC dýchacího ústrojí zjištěna u 464 pacientů, v 95 procentech byly zasaženy plíce. Dalších 50 pacientů mělo tuberkulózu lymfatických uzlin, kostí a kloubů a močového a pohlavního ústrojí.

Podle statistiků je pro Česko typické, že nejvíc nemocných je ve vyšších věkových skupinách. U žen i mužů postihuje TBC především věkovou skupinu nad 75 let, u mužů lze sledovat vyšší výskyt také ve střední věkové skupině, zhruba od 45 let. U dětí je výskyt minimální, a to přesto, že se v Česku už plošně proti TBC neočkuje, vakcínou se chrání jen děti v riziku. V roce 2014 onemocněli dva chlapci a dvě dívky do čtyř let věku, u všech šlo o TBC plic.

Nad republikovým průměrem jsou ve výskytu nemoci Praha, kde na 100.000 obyvatel bylo 7,8 onemocnění, a kraje Středočeský s 5,8, Pardubický s 5,4, Olomoucký s 5,2 a Královéhradecký s 5,1 případy na stejný počet obyvatel. Nejnižší počet hlásil Jihočeský kraj, a to 2,4 na 100.000 obyvatel.

Nemocných cizinců bylo 96, je to 18,7 procenta všech tuzemských případů. Nejvíc nemocných pocházelo z Ukrajiny, 22, z Vietnamu jich bylo 20 a ze Slovenska 14.

Mezi bezdomovci bylo zjištěno 32 případů tuberkulózy, je to 0,3 případu na 100.000 obyvatel. Ve všech případech šlo o plicní TBC, z toho 30 nově zjištěných a u dvou se nemoc vrátila.

-čtk-

 

Vývoj počtu hlášených onemocnění TBC

Zdroj: ÚZIS
Zdroj: ÚZIS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlášená onemocnění u cizinců

Zdroj: ÚZIS
Zdroj: ÚZIS