Komise měla původně hlavního hygienika vybírat ze tří žen. Pavla Svrčinová byla ovšem vyřazena, protože není státní zaměstnanec a přestože ještě před půlrokem pracovala pro Evropskou komisi. Služební zákon na tuto situaci nemyslí. Ilustrační foto: Pixabay

Výběr hlavního hygienika: komisí prošla dvě jména

Výběrové řízení na obsazení funkce hlavního hygienika dospělo do další fáze. Výběrovou komisí prošly obě uchazečky, které před ní předstoupily. Podle důvěryhodného zdroje dopadla v hodnocení lépe Jarmila Rážová, která získala více bodů než její soupeřka Eva Gottvaldová. Konečné rozhodnutí však bude na vládě, která hlavního hygienika jmenuje. Poté, co oznámil dosavadní hlavní hygienik MUDr. Vladimír Valenta, že už se o post nebude ucházet, nemá výběr jasného favorita. Vyloučen tak není ani scénář, že nakonec nebude vybrána žádná z uchazeček a výběrové řízení se bude opakovat. Šanci by tak dostali i noví kandidáti. Přihlásit by se pak mohli nejen „běžní civilisté“, ale třeba i někdo z vojenských hygieniků.

 

Do výběrového řízení, které se koná na základě požadavků služebního zákona, se původně přihlásily tři uchazečky. Jak už ale Zdravotnický deník informoval, byla z výběrového řízení z formálních důvodů vyřazena MUDr. Pavla Svrčinová, která se specializuje na hygienu výživy a bezpečnost potravin a pracovala pro Evropskou komisi.

Ve hře tak zůstaly už jen dvě ženy: Mgr. Eva Gottvaldová, která pracuje pro Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii a MUDr. Jarmila Rážová, která působí na ministerstvu zdravotnictví jako zástupkyně hlavního hygienika ČR. Obě tedy postoupily dál a záleží nyní na vládě, zda dá přednost jedné z nich, nebo se řízení zopakuje.

-cik-