Zdeněk Blahuta bude nadále ředitelem SÚKL. Uspěl nejen ve výběrovém řízení, ale také v obhajobě svého postupu ve věci sporu s firmou Tronevia. Foto: Koláž ZD

Ředitelem SÚKL bude nadále Blahuta. Z klání o post hlavního hygienika vyřazena Svrčinová

Na ministerstvu zdravotnictví postupně probíhají konkursy na vedoucí posty podle nového služebního zákona. Ve velkém rozhovoru pro Zdravotnický deník ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček potvrdil, že dosavadní ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta úspěšně prošel výběrovým řízením. Nic tedy nebrání tomu, aby jej v nejbližších dnech jmenoval státní tajemník MZ do funkce. V současnosti také probíhá výběr nového hlavního hygienika, ten současný Vladimír Valenta se do výběrového řízení nehlásil a ve funkci končí. O jeho místo usilovaly tři ženy, podle informací ZD však jedna z nich již byla vyřazena, protože není v současnosti ve službách státu. Paradoxně neuspěla i přesto, že ještě nedávno pracovala pro Evropskou komisi.

 

„Pan ředitel prošel úspěšně výběrovým řízením a ještě bychom měli dořešit formality s panem státním tajemníkem,“ řekl nám ministr Němeček a dodal, že dosud nejsou vybráni všichni ředitelé odborů ministerstva a „nyní také proběhne výběrové řízení na hlavního hygienika“.  Na tento post se přihlásily tři ženy:

Mgr. Eva Gottvaldová, která nyní pracuje pro Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii, kde má na starosti veřejné zdraví a farmaceutické produkty.

MUDr. Jarmila Rážová, která pracuje na ministerstvu zdravotnictví jako zástupkyně hlavního hygienika ČR, do této funkce jí jmenovala vláda.

MUDr. Pavla Svrčinová, která se specializuje na hygienu výživy a bezpečnost potravin (dokonce jako auditorka na celoevropské úrovni), pracovala v krajské hygienické stanici v Ostravě a nyní působí na tamní Lékařské fakultě. Do června loňského roku pracovala pro Evropskou komisi. Z výběrového řízení ale byla vyřazena. Zdravotnický deník to zjistil přímo u paní doktorky Svrčinové, kterou oznámení o této skutečnosti překvapilo. Ukázalo totiž na slabinu služebního zákona, podle kterého českému státu nejsou dost dobří experti, kteří pracovali přímo pro Evropskou komisi. Doktorka Svrčinová tam působila v kontrolních orgánech a její erudice i zkušenosti z práce na nejvyšší celoevropské úrovni by mohly být trumfem ve výběrovém řízení. Z formálních důvodů – protože zrovna teď není státním zaměstnancem – se ho ale nakonec nemůže zúčastnit.

Tomáš Cikrt