Převodem účtů k ČNB chce ministerstvo financí zpomalit růst státního dluhu a dosáhnout kontroly nad hospodařením vybraných subjektů. Foto: koláž ZD

Zdravotní pojišťovny by nemusely vést všechny své účty u ČNB

Zdravotní pojišťovny by měly převést do České národní banky jen ty bankovní účty, na nichž mají peníze ze zdravotního pojištění. Bankovní účty s penězi z komerčních činností, například prodeje cestovního pojištění, by mohly vést u běžných bank. Včera to doporučil schválit sněmovní rozpočtový výbor v novele rozpočtových pravidel. Řadě poslanců se nelíbí přesun účtů zdravotních pojišťoven k ČNB, který navrhuje vláda.

 

Rozpočtový výbor posuzoval vznesené pozměňovací návrhy k novele. Doporučil schválit jeden z návrhů zdravotnického výboru, který počítá s tím, že zdravotní pojišťovny sice převedou své účty k centrální bance, ale nebude se to týkat účtů s penězi z obchodní činnosti. Náměstek ministra financí Jan Gregor s tím souhlasil.

Podle některých poslanců by převod účtů pojišťovny poškodil. V předchozích debatách zaznívaly i argumenty, že jde o postupné zestátňování systému zdravotního pojištění. Podřízením účtů dalších institucí státní pokladně chce vláda zejména zmírnit růst státního dluhu.

Vládní novela rozšiřuje okruh peněz, které musí mít v rámci státní pokladny kraje, obce, jejich dobrovolné svazky, regionální rady, vysoké školy a veřejné výzkumné instituce. Nyní spadají pod státní pokladnu například peníze na výdajových a příjmových účtech státního rozpočtu, účtech pro spravování daňových příjmů, účty rezervních fondů organizačních složek státu, státních fondů nebo účty měst a krajů k příjmu dotací.

Novela má také umožnit ministerstvu financí přijímat úvěry od mezinárodních finančních institucí bez potřeby samostatného zákona.

-čtk-