Zemřelo dítě, protože ho rodiče vzali na "neštovicový večírek"? To zatím prokuratura prošetřuje. "Lidé, kteří podporují antivakcinační hnutí, jsou spoluzodpovědní za ty strašné události, které se čas od času dějí," uvedl ale polský ministr zdravotnictví. Ilustrační obrázek planých neštovic: Wikimedia

Polské batole zemřelo na plané neštovice, rodiče jej nejspíš nechali nakazit úmyslně

Prokuratura vyšetřuje smrt 1,5 ročního dítěte, které zemřelo krátce po přijetí do jedné z varšavských nemocnic. Podle dostupných informací jej rodiče vzali na „neštovicový večírek“, tedy jej pravděpodobně nechali úmyslně nakazit. V zemi je přitom dostupné a za určitých podmínek ze zdravotního pojištění hrazené očkování proti planým neštovicím. Ministr zdravotnictví Konstanty Radziwiłł, sám lékař, prohlásil, že odmítnutí očkování je nezodpovědné a to nejen vůči neočkovanému dítěti, ale i vůči dalším dětem, které z vážných zdravotních důvodů nemohou být očkovány.

 

Plané neštovice bývají často považovány za banální dětské onemocnění, které nemůže dítě nijak ohrozit. Bohužel i v dětském věku se mohou v důsledku infekce virem varicella-zoster objevit fatální komplikace. Ukazuje to případ 1,5 ročního batolete, které zemřelo v důsledku těžké sepse, což je závažná komplikace planých neštovic, jenž se může bohužel vyskytnout i u dětských pacientů. Dítě, které zemřelo 11. února ve varšavské dětské nemocnici ul. Żwirki i Wigury, bylo hospitalizováno po třech dnech neúspěšné domácí léčby. Na pohotovost jej rodiče přivezli již ve velmi těžkém stavu. „Lékaři na pohotovosti hodinu bojovali o jeho život, ale nebyli jsme schopni jej zachránit,“ popsal deníku Gazeta Wyborcza ředitel nemocnice Robert Krawczyk. Případ úmrtí, na který upozornilo rádio Tok FM, již vyšetřuje polská prokuratura.

Hnisavá superinfekce i zánět mozku – komplikace „obyčejných“ neštovic

Jak upozorňují polská média, tzv. neštovicové večírky, kdy rodiče záměrně infikují své děti planými neštovicemi od nemocných vrstevníků, jsou v Polsku populární. Běžně se pak matky malých dětí domlouvají přes internetová diskusní fóra a sdílí své zkušenosti s těmito akcemi s tím, že plané neštovice v dětství neznamenají víc, než pár pupínků. „To je naprostá hloupost. Přesvědčení, že přirozeně získané plané neštovice nejsou spojeny s vážnými komplikacemi, je špatné,“ upozornil imunolog Wojciech Feleszko, který působí v dětské nemocnici ul. Działdowska, v polském vydání magazínu Newsweek. Zdravé děti, které se účastní takových „neštovicových večírků“ nemusí být ve zcela dobrém zdravotním stavu, ačkoliv to není na první pohled zřejmé. Mohou se tak u nich rozvinout i velmi závažné komplikace onemocnění. „V lepším případě jsou těmito komplikacemi hnisavá superinfekce kůže a zduření krčních a týlních uzlin. K nejzávažnějším patří neuroinfekce, jako je zánět mozku, který často končí epilepsií, poruchami chování a omezením psychického vývoje,“ dodal imunolog.

Podle profesorky Teresy Jackowské, která působí jako expertka polského ministerstva zdravotnictví pro oblast dětského lékařství, by smrt batolete záměrně nakaženého planými neštovicemi měla být varováním pro rodiče, kteří uvažují nad tím, že své děti vezmou na „neštovicový večírek“. Tento způsob cílené infekce se v posledních letech stal v Polsku „módou“. „Rodiče úmyslně nakazí své dítě neštovicemi, protože jsou přesvědčeni, že toto onemocnění v dětském věku proběhne lehce a bez komplikací,“ uvedla pro rozhlasovou stanici Tok FM s tím, že rodiče dávají přednost „neštovicovým večírkům“ před očkováním, protože se obávají možných vedlejších účinků vakcíny. „Bohužel ne každý si uvědomí, že i toto onemocnění může vést k tragickým komplikacím,“ popsala profesorka Jackowska. Rodiče zemřelého batolete již podle ní byli „potrestáni nejvyšším možným způsobem“, tento případ ale měl být varováním pro ostatní.

Nejde přitom o první případ úmrtí dítěte na plané neštovice. V roce 2014 zemřel dvouletý chlapec z Wroclawi poté, co byl záměrně nakažen právě tímto způsobem. Podle deníku Gazeta Wyborcza ale není zcela jednoznačně potvrzeno, že se nedávno zemřelé dítě nakazilo právě při „neštovicovém večírku“. V současnosti probíhá vyšetřování polské prokuratury, které by mělo osvětlit podrobnosti smrti dítěte.

Spoluzodpovědní jsou odpůrci očkování

Počet „neštovicových večírků“ podle profesorky Jackowské v Polsku prudce roste. Jen v metropoli Varšavě vzrostl počet případů planých neštovic z 2 800 v roce 2009 na 6 800 v roce 2015. V celém Polsku pak podle údajů úřadů každoročně onemocnění zhruba 120 až 200 tisíc lidí. Infekce virem varicella-zoster, který kromě planých neštovic způsobuje také pásový opar, probíhá zhruba dva až tři týdny bezpříznakově. Otevřená forma nemoci pak trvá zhruba 10 až 14 dní, během kterých je nemocný člověk infekční pro své okolí. Nejčastěji pak onemocní děti navštěvující mateřské a základní školy. I poté, co se dítě uzdraví, ale virus varicella-zoster zůstává v jeho těle a obvykle „usne“ i na mnoho desítek let. Může dojít k situaci, kdy se vir znovu „probudí“, například vlivem silného stresu, oslabení imunitního systému nebo jiným onemocněním, a způsobí pásový opar. Toto onemocnění je velmi nepříjemné, zdlouhavé a silně bolestivé.

V sousedním Polsku je, stejně jako v České republice, dostupné očkování proti planým neštovicím. Toto očkování patří mezi doporučené, které rodiče musí hradit sami. K získání potřebné ochrany je nutné aplikovat dvě dávky. Jedna vyjde na 100 zlotých, tedy zhruba 640 korun. Rodiče očkovaní neplatí, pokud je jejich dítě přijato do jeslí. U těchto dětí je pak vakcinace hrazená z prostředku veřejného zdravotního pojištění. Bezplatně jsou také očkovány děti, které trpí závažnou poruchou imunitního systému, před zahájením imunosupresivní terapie nebo chemoterapie, a z dalších rizikových skupin.

„Je třeba vzdělávací kampaň, aby rodiče neriskovali životy svých dětí tím, že je úmyslně infikují virem. Nikdy nevíme, zda průběh nemoci bude lehký nebo závažný,“ popsala deníku Gazeta Wyborcza Marzena Wozniak z oddělení epidemiologie varšavské hygienické stanice. Podle poslankyně za Občanskou platformu Lidie Gądek, která je sama lékařkou, je třeba podniknout kroky na ochranu dětí s tím, že odmítnutí očkování lze určitým způsobem přirovnat ke zneužití dítěte. Odmítání dostupného očkování považuje za nezodpovědné také polský ministr zdravotnictví Konstanty Radziwill. Uvedl to v rozhovoru pro polskou televizní stanici TVN24. Podle něj je třeba být „opatrní“ v hodnocení tragické situace, ale rozhodnutí rodičů nenechat své dítě očkovat vnímá jako „selhání“, zvlášť když je očkování dobře dostupné. Současně zdůraznil, že nenechat dítě očkovat je nezodpovědné nejen vůči němu samotnému a to vzhledem k možným komplikacím nemoci, tak i vůči ostatním, kteří z vážných zdravotních důvodů nemohou být očkováni. Úmyslné nakažení dítěte planými neštovicemi pak ministr vnímá jako „nezodpovědnou chybu“: „Lidé, kteří tomu věří, neposlouchají lidi, kteří vědí. Lidé, kteří podporují antivakcinační hnutí, jsou spoluzodpovědní za ty strašné události, které se čas od času dějí, kdy děti nebo dospělí onemocní chorobami, kterým je dnes možné se vyhnout.“

Ludmila Hamplová