Například baňkování, jedna z šarlatánských metod tradiční čínské medicíny, se dnes už pod hlavičkou fakultní nemocnice v Hradci Králové provádí. Pavědy ale dostanou celý nový pavilon, za čínské peníze a v čínském zájmu. Foto: YouTube

V Hradci Králové začne v září stavba kliniky tradiční čínské medicíny

V areálu Fakultní nemocnice v Hradci Králové by do dvou let měla vyrůst nová klinika tradiční čínské medicíny. Stavba by měla začít v září. Podle dohody podepsané loni v listopadu v Číně by měla zhruba 270 milionů korun do stavby objektu investovat šanghajská společnost CEFC. Z čínských podniků má v Královéhradeckém kraji delší dobu svou akvizici koncern CQLT, nyní rostoucí gumárny Saar Gummi v Červeném Kostelci na Náchodsku převzal před pěti lety.

 

Při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice, která se uskuteční od 28. do 30. března, má být podle ředitele hradecké nemocnice Romana Prymuly založen nadační fond s penězi potřebnými pro výstavbu kliniky. „Už v toto chvíli se připravuje dokumentace a chceme začít stavět 1. září,“ řekl Prymula. Výstavba by měla být hotová za necelé dva roky. CEFC v ČR již investovala do řady projektů, například do fotbalové Slavie, letecké společnosti Travel Service a Pivovarů Lobkowicz.

Podle Prymuly bude výstavba kliniky pro tradiční čínskou medicínu jednodušší než stavba běžného pavilonu. „Samozřejmě nejsou takové nároky na technologie, navíc to bude soukromá investice, takže například výběrová řízení budou snazší,“ řekl ředitel nemocnice. V nové klinice má působit zhruba 30 lidí, z toho sedm čínských lékařů.

V královéhradecké fakultní nemocnici od loňského září funguje ambulance tradiční čínské medicíny, ve které zatím působí jeden čínský lékař. Další by podle Prymuly měl začít pracovat od června. „Zájem je velký, termíny jsou obsazené na několik měsíců dopředu,“ řekl ředitel.

Většina pacientů nyní přichází do ambulance s různými bolestmi, tradiční čínská medicína využívá při léčbě například akupunkturu, čínské byliny či baňkování. Ošetření v ambulanci nehradí pojišťovny, podle ceníku například pacient za vstupní a kontrolní vyšetření a pět ošetření akupunkturou zaplatí 4200 korun.

Čínský koncern CQLT ovládl kosteleckého výrobce těsnění do aut Saar Gummi v roce 2011, když převzal celou v Německu sídlící skupinu SaarGummi, která tehdy byla v insolvenci. Kostelecká továrna i díky zázemí stabilního čínského vlastníka následně získala nové zakázky a výrazně investovala. Nyní chystá další rozšíření za asi půl miliardy korun. Podnik dává práci asi 850 lidem a je jedním z klíčových závodů skupiny Saar Gummi. Těsnění dveří či kapot z Kostelce je nyní téměř v každém čtvrtém autě vyrobeném v Evropě. Ročně podnik při tržbách kolem tří miliard korun udělá těsnění zhruba pro čtyři miliony automobilů.

-čtk-