Premiér Bohuslav Sobotka se zúčastnil podpisu dohody mezi Mayo Clinic a ICRC FN Brno při své návštěvě amerického státu Minnesota. Foto: Úřad vlády

Americká Mayo Clinic chce dál spolupracovat s brněnskou nemocnicí

Lékařská a vědecká spolupráce mezi americkou nemocnicí Mayo Clinic a Mezinárodním centrem klinického výzkumu při Fakultní nemocnicí u sv. Anny v Brně by měla pokračovat nejméně do roku 2020. Počítá s tím memorandum, které v sobotu ve městě St. Paul v americké Minnesotě podepsali zástupci obou organizací. Podpisu memoranda byl přítomen i český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který chce, aby vláda centrum i nadále podporovala ze státního rozpočtu.

 

„Já jsem rád, že existuje na obou stranách vůle v příštích letech v té spolupráci pokračovat,“ řekl Sobotka novinářům k podpisu memoranda. „Jde o výměnu vědců, o společné projekty, využívání zkušeností, poznatků ze Spojených států v České republice a naopak. Já si myslím, že přesně tohle jsou ty projekty, které mohou do budoucna výrazně pomoci česko-americkým vztahům,“ poznamenal dále.

Připomněl, že Mezinárodní centrum klinického výzkumu je jednou z nových vědeckých infrastruktur v Česku, které vznikly za peníze Evropské unie a o jejichž budoucnosti se často diskutuje. Sobotka také uvedl, že se na jednání se zástupci Mayo Clinic diskutovalo i o problémech, které projekt z české strany provázely.

„Já myslím, že je velmi důležité, aby si ta spolupráce sedla,“ podotkl s tím, že už dnes nese konkrétní výsledky v lékařském výzkumu. Mezi ty patří mimo jiné desítky společných vědeckých článků odborníků z obou institucí nebo osm amerických a mezinárodních cen pro mladé české výzkumníky. Spolupráce také umožnila 130 návštěv a stáží českých doktorů a vědců na Mayo Clinic a 60 návštěv amerických expertů v Česku spojených s přednáškami.

-čtk-