Ministr Němeček vystoupil v polovině dubna na Speciálním setkání Valného shromáždění OSN na téma světového drogového problému. Foto: YouTube

Němeček: ČR slouží jako příklad vyvážené protidrogové politiky

Česko by mohlo sloužit jako dobrý příklad země s vyváženou a úspěšnou protidrogovou politikou. Do rovnováhy dává léčbu i represi a postihy. Novinářům to včera řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Před týdnem se zúčastnil spolu s protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem shromáždění OSN o globální protidrogové politice. Podle ministra se zástupci zúčastněných států shodli na tom, že „válka proti drogám“ a tvrdý postup selhaly.

 

„Volíme střední cestu. Nevolíme úplnou prohibici a kriminalizaci uživatelů, ale ani legalizaci,“ uvedl ministr. ČR vnímá drogovou závislost jako nemoc, poskytuje léčbu a provádí prevenci. Mění se například injekční stříkačky. „Tím, že jsme schopni nabízet drogově závislým pomoc a léčit je, chráníme i většinovou populaci (před šířením nakažlivých chorob),“ zdůraznil Němeček.

Česko patří k zemím s nejnižším počtem úmrtí na předávkování na milion obyvatel, má jich méně než deset. Má i velmi nízký počet závislých, kteří se nakazili virem HIV či žloutenkou C. Na milion obyvatel jich připadá méně než pět.

O uspořádání shromáždění OSN proti drogám požádaly tři země Latinské Ameriky. Podle ministra výsledkem zasedání byl „ne úplně uspokojivý kompromis“. Nepodařilo se například prosadit zákaz trestu smrti či přiměřenost trestů, aby nebyly vyšší za držení drog než za vraždu. Za průlom Němeček označil shodu států na tom, že válka s drogami a kriminalizace selhaly a je třeba od nich ustoupit.

Podle Němečka zvlášť jihoamerické státy pocítily, že válka proti drogám situaci zhoršuje a posiluje drogové mafie. Jen v Mexiku v posledních letech bylo zabito přes 100.000 lidí a v USA připadá na 100.000 obyvatel 28krát víc předávkování než v ČR, popsal ministr.

Termín „válka proti drogám“ začaly prosazovat před čtyřmi desetiletími právě Spojené státy. V roce 1998 země přijaly podle Vobořila plán, že by do deseti let mohl být svět bez drog. Represivní přístup ale situaci dvojnásobně zhoršil, dodal. Od roku 2008 přibylo ve světě 40 milionů uživatelů drog, jejich počet se zvedl na 246 milionů. Nelegální trh s návykovými látkami ročně představuje 320 miliard dolarů.

Podle Vobořila bylo Česko v OSN skutečně vidět. „Jsme země, která má co říct a je také schopna říct, že nerepresivní systém vede k většímu úspěchu. Kriminalizace držení pro vlastní potřebu přináší spíš negativní účinky,“ uvedl.

O opatřeních protidrogové politiky jednají pravidelně v EU koordinátoři členských států. Existuje také skupina, v níž jsou země z různých kontinentů. „Dokonce Kolumbijci, kteří jsou její lídři, nás opakovaně oslovili, jestli bychom nechtěli skupině spolupředsedat,“ podotkl Vobořil.

Další shromáždění OSN o celosvětovém postupu proti drogám by se mělo konat v roce 2019.

-čtk-

Projev ministra zdravotnictví České republiky při příležitosti Speciálního setkání Valného shromáždění OSN na téma světového drogového problému. New York, 19. dubna 2016